• Löfstad slott står som vanligt i sin juleskrud när Jul på Löfstad bjuder in för 30:de året. Foto: Östergötlands museum

Jul på Löfstad firar 30 år

I helgen blir det nostalgiskt och klassiskt julfirande på Löfstad slott. Jul på Löfstad är en omtyckt tradition som firats sedan 1984 och för många hör det julen till att bege sig till det ståtliga slottet som ligger vid Lövstadsjön.

Emelie Pipers hem öppnas upp och på paradvåningen finns en guide i varje rum som berättar om hur man firade jul på Löfstad förr i världen.

–Det är traditionellt julstök som brukar uppskattas av våra besökare. Man får hela konceptet med historik, marknad och lokala produkter, berättar Maria Nordeman, intendent på Löfstad slott.

Lokala produkter

Slottet har klätts i juleskrud och i slottsköket står utställare med lokala matprodukter och hantverk. Pepparkakor bakas i köksspisen och ljusstöpning pågår. I en av flygelbyggnaderna har Lions club skärblacka en julmarknad och slottsbutiken är fylld till bredd och höjd.

–Inne i slottet står hantverkare som till exempel Börslycke och de fria läroverken. Guiderna står i rummen hela dagen så att besökarna kan besöka paradvåningen i egen takt, förklarar Maria Nordeman.

Julbord och café

I det berömda Värdshuset dukas ett julbord upp och är man snabb att boka bord är man välkommen att inta klassiskt juliga smaker. I cafét finns pepparkakor och lussebullar och så kaffe såklart.

– Vi bjuder på mycket under helgen. Klockan 15 båda dagarna blir det luciatåg och en tomte går omkring på gården, avslöjar Maria Nordeman.

Samma tid genom 30 år

Slottet från 1600-talet håller en lång historia i sina väggar. Inventarierna är väl bevarade för att visa besökaren om slottslevernet för det fina folket. Jul på Löfstad har varit en uppskattad tradition i 30 år och har sedan -80 talet skett just första helgen i december. Klockan 11 drar festligheterna igång.