• Gunilla Sleman tipsar om Alice Munroe. Foto: Tommy Pettersson
  • Björn Svensk köpte böcker till barnbarnen. Foto: Tommy Pettersson

Julafton för bokslukare

Ryktet om bokreans död, och därmed även bokhandelns, är betydligt överdrivna. Årets rea är inte bara den bästa på länge utan även mycket välbesökt. 

Bokrean är för många årets litterära höjdpunkt då man kan fynda, köpa sådant man inte visste fanns och även kunna skaffa sig en eller annan klassiker man inte hunnit skaffa ännu. Gunilla Sleman arbetar på Akademibokhandeln på Storgatan i centrala Linköping och berättar att man öppnar redan klockan 6 för sina medlemmar och för övriga kunder klockan 7. Då ringlade kön lång utanför.

Lästips

– Det är roligt att folk hittat tillbaka till både bokrean men även till bokhandeln i stort. Många kunder frågar om lästips och det är en sådan sak som är kul att hjälpa till med. Vad gäller årets rea så finns det mycket läsvärt att köpa. En favorit för mig är Alice Munroe. I vimlet på bokrean hittar vi Linköpingskonstnären Björn Svensk som är inne på sin andra vända för dagen. I den första köpte han skönlitteratur till sig själv.

Svensk köper barnbok

– Jag har barnbarn och ett av dem fyller år så då passar jag på att köpa lite böcker, säger Björn som även han tycker att det roligt att folk börjar hitta tillbaka till boklådorna.

– Den här bokrean verkar vara väldigt bra, ja kanske en av de bästa jag varit på. Det blev elva titlar till mig själv och då några till fullpris, skrattar den gänglige konstnären som för närvarade arbetar med en stor utställning han ska ha på Linköpings konsthall Passagen om drygt 18 månader.