• Linda Cederholm ser fram mot årets julkrubba. Foto: Stefan Hedström

Julen är största kyrkohelgen

Linda Cederholm är komminister i Åtvidabergs församling och tjänstgör under julhelgens högtider. Något hon trivs med.

Med bara några dagar kvar till jul så funderar Linda på vad hon ska prata om under julens gudstjänster. Det här är något man ständigt har i huvudet säger hon då vi pratas vid inför den kommande storhelgen.

– I år ska jag inte hålla någon julotta utan istället blir det en julkrubba med barnen vilket är roligt det med. När man har julotta brukar man få stiga upp vid 04.00-tiden så att man ska hinna fram i tid. Förra året var det riktigt besvärligt väglag och väder när jag skulle ta mig fram. Jag hann ändå precis i rätt tid och kunde fira julotta tillsammans med församlingen där jag då tjänstgjorde, berättar Linda Cederholm och forstätter att prata om julen och dess betydelse för kyrkan och dess gudstjänstbesökare.

Gå till mässan eller julottan

– Julen och advent är den avgjort största helgtiden vi har inom kyrkan och det finns en mängd olika gudstjänster och sammankomster man kan välja att gå på. Tycker man om julottan så går man dit, gillar man midnattsmässan så är man med där och så vidare.

– I år så ska jag ha julkrubba med barnen och det går till så att man gör krubban tillsammans och då har barnen fått olika figurer som finns med i berättelsen om Jesu födelse. När man sedan pratar om en åsna, till exempel, så sätter barnet som har en sådan dit den i krubban. Till slut är krubban klar och man har på ett roligt sätt berättat om Jesu födelse och det som hände runt omkring. Julen är den i särklass största högtiden för Svenska kyrkan och den tid då många väljer att gå i kyrkan. En vanlig söndag i oktober kan det vara glesare i bänkarna men det är inget som stör Linda Cederholm.

Josef var bonuspappa

– Det är självklart att det är väldigt roligt när det är mycket folk i kyrkan och upptänt med ljus. Men när det inte är så brukar jag glädjas åt dem som kommit till kyrkan och tänka att vi ska fira en så fin gudstjänst tillsammans som möjligt, säger Linda Cederholm som just berättar att i hennes predikningar kring jul så försöker hon hitta något vi idag kan relatera till. En gång pratade hon om Josef som ju inte var pappa till Jesusbarnet och så ser det numera ut i många familjer som firar jul tillsammans med styv- och bonusbarn i familjen.

Tre dagar att fira på

– Men glöm nu bara inte att julen faktiskt består av tre dagar och det händer mycket på juldagen och annandagen också, påminner Linda Cederholm, komminister i Åtvidabergsförsamling.