• Här kommer julbordet att dukas upp. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Innan julbordet kan gästerna gå på en guidad visning. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Julens delikatesser och historiska flygplan

Flygvapenmuseums restaurang Calle C har ett klassiskt, svenskt julbord. Men gästerna äter inte i restaurangen, utan julbordet dukas upp bland utställningarna.

Pelle Forss, som äger Calle C, tipsar om att gästerna kan gå på en guidad visning, innan de sätter sig till bords och avnjuter allt från sill till juliga efterrätter. Julbordet har funnits sedan 2010 och har snabbt blivit populärt.

–Vi har hellre hög kvalitet och färre rätter. Och miljön är tämligen unik. Man måste inte vara flygintresserad men när man väl sitter där blir man nog flygintresserad eller i alla fall fångad av miljön, menar Pelle Forss och berättar att julbordet startar i december. Det finns inget exakt datum, utan det beror när det första bokade sällskapet vill komma.

Småskalig produktion

Calle C är medlem i Regional matkultur Östergötland. Nätverkets mål är att utveckla och främja länets matkultur, samt tillföra nya idéer om hur bygdens råvaror kan användas för att skapa nya upplevelser. Även julmatens fokus ligger på småskalig produktion och närproducerade råvaror. Calle C tillagar i möjligaste mån maten själva. De röker mycket själva och använder kött från det regionala slakteriet Bjursund, och de samarbetar även med getostproducenter i Östergötland.

–Det främjar den småskaliga produktionen, att de får sina varor sålda. Får de lite snurr på verksamheten så får vi lägre priser och ett bättre sortiment, berättar Pelle Forss.

Klimatsmart mat

Pelle Forss menar att klimatsmart mat har slagit igenom ordentligt.

–Det är inte så konstigt att det har slagit igenom, för tittar man på livsmedelsskandalerna som har varit de senaste åren så kan man inte lita på stora livsmedelsproducenter. Då är det enklare att köpa köttet från exempelvis Bjursund, då vet man att det bara är kossor från fyra olika gårdar i Östergötland. Vill man kontrollera dem så är det bara att åka dit och se hur de har det i hagen.