• Mjölbyföretaget I. A. Produkter förser Östergötland med julgranar. Försäljaren Kjell Nilsson tipsar om hur man ska göra för att slippa barren så länge som möjligt. Foto: Dennis Petersson

Julgranar - en barrig historia

På en normalstor svensk julgran sitter det omkring 500 000 barr. Det är inte konstigt att vi gång efter gång hittar oss krypandes under granen med sopkvasten i handen när det vankas julfirande. Hur slipper man då besväret? Vår tidning tog ett snack med Kjell Nilsson, julgransförsäljare för Mjölbyföretaget I. A. Produkter, som förser Östergötland med väldoftande granar.

Bredvid ICA Maxi i Tornby är det den gröna färgen som dominerar. Här säljs det granar och kransar för fulla apparater när företagaren Inger Axelsson från Mjölby har stationerat sig på asfaltsytan. För dagen är det försäljaren Kjell Nilsson som förser Linköpingsborna med efterlängtade juldekorationer.

– Vid första advent fick vi ett uppsving, då var det många som ville ha en adventsgran, nu säljer vi mest kransar och ris. Närmare julafton kommer försäljningen att dra igång på allvar, säger han.

Nyttiga tips

Med julfint kommer också barren, de små gröna taggarna som färgar golvet grönt under granen. Hur gör man då för att barren ska sitta kvar under jul- och nyårshelgerna?

– Det är viktigt att man köper en färsk gran, våra är huggna som tidigast i slutet av november. Sedan kan man kappa av en del av stammen för att få en färsk snittyta, så suger den upp vattnet bättre. Granen gillar inte heller stora omväxlingar. Är det kallt ute kan det vara bra att ställa den i garaget eller på altanen i några dygn, så att den hinner anpassa sig, säger Kjell Nilsson.

Höja stämningen

Granförsäljaren uppmanar även att ha bra koll på vattnet, så att det alltid finns god tillgång. I. A. Produkter har sina granar på flera platser i Östergötland, och fram till den 23:e december finns det möjlighet att skaffa sig en julgran för att höja stämningen ytterligare.