• Julie Tran kommer att pendla mellan Stockholm och Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Julie Tran börjar jobba i Stockholm

Hon är en ung ambitiös kvinna, som är bra känd för sitt arbete som politisk sekreterare för Centerpartiet i Linköping. Julie Trans meritlista är imponerande och förtjänar respekt. Hon studerade en längre tid i Frankrike, USA och Sverige, då arbetade Hon på landstinget på region Östergötland under fem år.

Under 2016 var hon inbjuden till huvudstaden för att börja sitt nya jobb som pressekreterare för Centerpartiet i Stockholm, för riksdagsgruppen hjälp.

Fokusera på politik

– Jag tror att mitt stora intresse för politik uppstod i gymnasiet. När vi läste om Förenta Nationerna och det påverkade mina mål i livet, att engagera sig och bidragit till att definiera ett yrkesval i framtiden. Så under min utbildningstid har jag alltid varit fokuserad på mänskliga rättigheter och internationell politik, - påminner hon.

Julie Tran har rest mycket och studerat i Paris på Sorbonne, American University of Paris, University of California och Linköping University. En kapabel flicka gjorde sina första steg i sin politiska karriär under studier utomlands. Det var bland annat i ledarskap i studentorganisationer, volontärarbete och välgörenhetsfrågor.

Återvända till Sverige och starta en karriär

År 2009 tog hon examen från universitetet och kom tillbaka i Linköping till sin familj. Under den perioden blev den inrikes politiken av Sverige en prioritet för Julie.

– Min uppsats på universitetet handlar om hur klimatförändringen påverkar samhället. Jag har ett starkt intresse för miljö och klimat frågor, samtidigt i Centerpartiet kunde arbeta med dem frågorna.

Uppdraget för Centerpartiet är att stärka demokrati och mänskliga rättigheter, med fokus på genus och miljöfrågor. Centerns politik kändes mer passande för mina åsikter, berättar Julie Tran.

Julies politiska och administrativa talanger var mycket uppskattade av ledningen för partiet. Under 2009 fick hon sitt första jobb hos partiet som kampanjledare. Sedan fick Centerpartiet fortsatt mandat både kommun och landsting och Julie blev politisk sekreterare i landstinget Östergötland.

Nya horisonter

Julie fick besked om en ny tjänst hos riksdagsgrupper och hon kunde flytta upp på sin karriärstege våren 2016. Detta smickrande erbjudande – resultatet av hennes produktiva arbete i partiet. I Stockholm kommer hon vara en av tre pressekreterare på Centerpartiet för arbeta med riksdagsledamöter.

– Jag ska vara ett komplement till de två anställda. Vi ska hjälpa till med att kommunicera ut vår politik och försöka nå andra grupper genom vårt arbete som pressekreterare.

Julie Trans första arbetsdagen kommer 21 mars. Hon öppnar därmed vägen för att erövra nya yrkeshöjder i politiken.