• Tappra Barns projektledare Niklas Lillman är glad och stolt över årets julkampanj. Slutsumman hamnar någonstans mellan 300 000 och 400 000 kronor. Foto: Dennis Petersson
  • När julkampanjen avslutades intog bland annat Linköpingsartisten Magnus Bäcklund scenen för att bjuda på skönsång. Foto: Tommy Pettersson

Julkampanjen drog in storbelopp

"Somnar med ett leende varje kväll"

2016 blev året då stiftelsen Tappra Barn tog nästa steg, breddade sin verksamhet och anordnade en julkampanj i Linköping. Efter fyra veckor hade över 300 000 kronor samlats in till antimobbningsorganisationen Friends och när grundaren och projektledaren Niklas Lillman summerar satsningen är det med idel positiva ord. – Vi har redan beslutat att vi ska göra det igen, säger eldsjälen.

För sex år sedan fick Linköpingskompisarna Magnus Johansson, Mikael Berggren och Niklas Lillman en idé. De ville samla in pengar till utsatta barn i närområdet, vilket resulterade i en succéartad golfdag för välgörenhet. Efter fem år hade de samlat in 2 200 000 kronor och arrangemanget hade vuxit sig allt större. Därför bestämde de sig att ta nästa steg, något som gjordes under det gångna året.

– Det blev helt enkelt för stort för att fortsätta driva stiftelsen ideellt, så vi beslutade att fortsätta med en projektledare. Alternativet hade varit att lägga ner det hela och då hade barnen inte fått några pengar alls, så i år är första året jag kan arbeta heltid med det här, säger Niklas Lillman.Dennis 

Nya möjligheter

Satsningen har gjort det möjligt att bredda verksamheten på flera olika håll och numera finns "Tappra Barn" i så väl Jönköping som Göteborg, den nyligen slutförda julkampanjen i Linköping är ett annat tillskott. Under fyra veckors tid har mängder av företag dragit sitt strå till stacken samtidigt som privatpersoner har slutit upp vid olika typer av engagemang, allt från välgörenhetsmatcher till konserter och paketinslagningar. Slutsumman hamnar på ett storbelopp mellan 300 000 och 400 000 kronor.

– Vi är jättenöjda och jätteglada, väldigt trötta just nu, men vi somnar med ett leende varje kväll. Vi är så tacksamma för alla Linköpingsbor som har hjälpt oss att samla in pengar till tappra barn. Mobbningen och näthatet ökar ju hela tiden, så det känns viktigt att bidra, säger projektledare Lillman.

En fortsättning

Julkampanjens pengar går till antimobbningsorganisationen Friends som har låst bidraget till förmån för utsatta barn i Linköping. Om den succésatsningen får en uppföljning? Det kan vi räkna med.

– Vi har redan beslutat att vi ska göra det igen, så det blir en uppföljning nästa år och förmodligen en julkampanj även i Jönköping, avslutar Niklas Lillman.