• Helgen den andra advent är det än en gång dags för Julmarknad i stadskvarteren i Gamla Linköping. Foto: Friluftsmuseet Gamla Linköping

Julmarknad bland historiska kvarter

Julen för dörren. Den kan både älskas och hatas men oavsett bjuder Gamla Linköpings julmarknad, helgen den andra advent, in till smak, doft och hantverk.

Under lördagen och söndagen fylls Friluftsmuseets stadskvarter av marknadsstånd med hantverk, torget fylls av sång och dans och i museihemmen är man välkommen att kliva på för att ta del av traditionellt julestök.

–Vi har fokus på traditionellt hantverk och gammal jultradition. Vi vill skapa en genuin och gammaldags julkänsla, säger Hanna Wihlborg, butiks- och receptionsansvarig på Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Stöp ett ljus

Gamla Linköpings miljö är en tidsresa med kullerstensbeklädda gator och trähus från 1800-talet. I vissa av husen visas vardagen upp från förr och under marknadens båda dagar öppnas hemmen för besökarna att hjälpa till med stök inför julhelgen såsom ljusstöpning och pepparkaksbak.

–Jag tror att besökarna uppskattar det genuina och äkta. Det finns ingen julstress, bara julmys vilket bidrar till en härlig atmosfär, säger Hanna Wihlborg.

Välbesökt

I drygt fem år har friluftsmuseet anordnat julmarknaden. I fjol drogs cirka 5000 besökare per dag till marknaden och Hanna Wihlborg menar att vädret är oväsentligt.

–En sak vi upplevt är att vädret inte spelat någon roll. Om det varit ordentligt busväder har det snarare bidragit till en mysig stämning än tvärtom. Så man ska inte tveka till att komma även om vädret inte är det bästa, påpekar hon. Marknaden pågår den 6 och 7 december.