• Lions har arrangerat marknaden i ungefär 30 år. Foto: Tommy Pettersson
  • Ann-Cathrine Hjerdt kröner Linköpings lucia nu på lördag. Foto: Kajsa Nilsson

Julmarknad i helgen

Under helgen arrangeras Lions årligen återkommande julmarknad i Gamla Linköping och en av höjdpunkterna under lördagen är kröningen av Linköpings lucia Josefin Svensson.

Julmarknaden i Gamla Linköping är ett uppskattat inslag i förberedelserna inför jul och som alltid kommer det att vara fullt av liv och rörelse i friluftsmuseet. Tomtefamiljen från Vallaskogen kommer att vara på plats vid sin släde och enligt traditionen får barnen lämna sina önskelistor till tomtarna. Vallaskogens tomtekör kommer att framträda och därtill får de som vill dansa kring granen på Kryddbodtorget.

– Att få komma till Gamla Linköping är mycket populärt bland landets knallar och i år finns det över hundra försäljningsställen på gator och torg i Gamla Linköping. Där hittar man det mesta av hantverk, julpynt och smaker som hör julen till. Även i år är marknadsdagarna samlade till en enda helg; lördag och söndag i samband med första advent, säger Wilhelm Ribbenhed, marknadsansvarig.

50-årig tradition

Sedan 50 år tillbaka har man utsett Linköpings lucia. I år kommer Linköpings borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt att kröna lucian Josefin Svensson och till hjälp har hon Bernt Fransén som ansvarade för Linköpings lucia 1963. Inga-May Reman kröntes till att bli Linköpings första lucia och hon kommer också att finnas med under ceremonin.