• Ända sedan Viktor Hansen var med och grundade Centralbryggeriet i Linköping har det funnits en tanke om att göra en julöl. Foto: Dennis Petersson
  • Folkes Julöl finns numera på Systembolagets hyllor. Foto: Dennis Petersson

Julölens tid är kommen

Ända sedan den dag då Centralbryggeriet påbörjade sin produktion på Idögatan i Linköping har ambitionen varit att brygga en julöl. Nu, två år senare, intar Folkes Julöl Systembolaget. – Den är inte lika söt som många andra sorter, säger ägaren Viktor Hansen.

På julbordet är drycken en viktig komponent. Är det inte must eller svagdricka så är det en julöl av valfritt märke som inmundigas tillsammans med den traditionella maten. För den som vill fokusera på det närproducerade finns det numera ett hett alternativ, nämligen Folkes Julöl, framtagen av Linköpingsaktörerna på Centralbryggeriet.

– Det är vår första julöl faktiskt. Tanken har funnits med oss hela tiden, och förra året planerade vi att brygga en, men det blev aldrig av, så det känns roligt att kunna presentera den här, säger Viktor Hansen, en av grundarna till bryggeriet.

Tog snabbt slut

Julölen har funnits på Systembolagets hyllor, och på en mängd olika restauranger, sedan i början av november, och den första omgången på 2 000 liter tog snabbt slut.

– Vår julöl är inte lika söt som många andra sorter. Vi har lite mer karaktär, lite mer humlebetonad beska och smak av choklad och rostade toner i vår öl, så den passar väldigt bra till sältan på julbordet, men den står sig även stark i egen regi. Vi har använt oss av en humlesort som heter Asaka, som drar lite åt mangohållet, så tanken var att vår julöl skulle vara lite annorlunda, säger Hansen.

SM-brons

Receptet har Slakabon Henrik Lindkvist, ursprungligen från Åtvidaberg, varit med och tagit fram tillsammans med Centralbryggeriet. För några år sedan var den med och tävlade i SM, där den fick goda recensioner av juryn och kammade hem ett brons.

 – Vi ville att den skulle vara en vinter brown ale, som inte bara funkar till julmaten. När vi har varit ute på mässor har vi fått responsen att det är väldigt positivt att den inte är så söt som man annars är van att en julöl är. avslutar Hansen.