• Pelle Sandstrak levde som hemlös, knarkade och satt till och med på kåken. Numera är han gift med Johanna och bor i Linköping. Foto: Jerry Prütz

Kafferostning, tourette och humor

Han heter Pelle Sandstrak men är nog mera känd som Mr Tourette efter de böcker han skrivit om sin diagnos. Född i Norge men numera utvandrad och bofast i Linköping reser han världen runt och berättar sin historia. Nu avslutar han sin triologi om Mr Tourette med boken "Mr Tourette och draken".

Ett samtal med Pelle Sandstrak är inte som något annat. Vi rör oss mellan så vitt skilda ämnen som att rosta sitt eget kaffe, amfetaminmissbruk och stand up comedy.

– På sätt och vis ska jag vara tacksam mot min diagnos. Den har ju gjort mig till den jag är men det är klart att det var svårt när jag var yngre att acceptera att man var annorlunda och att man hade olika tics som kunde ställa till ganska mycket problem. Ett av mina var att härma folk och då blev det ju just sådana personer som man inte skulle apa efter, säger Pelle Sandstrak då vi slagit oss ner i några sköna fåtöljer på Babettes Kafferi, ett ställe som verkar vara något av stamlokus för den ständigt aktuelle mångsysslaren. Här får han även utlopp för ett särintresse, nämligen kaffe och allt kring det. När Pelle talar om kaffe och rostningar av bönor låter det nästan som ett heligt sakrament.

Rostar sitt eget kaffe

– Jag inte bara maler mina bönor hemma utan jag köpte även en egen kafferost för något år sedan. Den var ganska dyr men nu kan jag verkligen nörda ner mig fullt ut i kaffekulturen, säger han och säger i samma andetag att man borde starta en kaffebar, inte med massa fikabröd eller mackor utan bara med gott kaffe. En av tjejerna i kafferian säger även att han borde komma in oftare med sina bönor. Kanske har han en ny karriär där. För en lång karriär har han, den 51-årige norrmannen. Han har arbetat inom begravningssvängen, med teater, som stand up – komiker och sedan nu slutligen som författare och föreläsare. Självklart är hans föreställningar kryddad med humor. Det är liksom nödvändigt då det annars skulle bli för svart och jävligt.

Tar vid i slutet

Den nya boken " "Mr Tourette och draken" tar vid där hans förra bok slutade. Boken är något så ovanligt som ett vittnesmål om goda människor inom både socialtjänst och psykiatrisk vård. Vi pratar om boken och Pelle berättar om möten med skånska begravningsentreprenörer och udda psykologer. Vi pratar om hans nya projekt som ska bli en bok om tjurfäktning.

– Det är såklart lite dubbelt med tjurfäktning samtidigt som det fascinerar. Jag är ju uppväxt i Nordnorge och där höll delar av min familj på med valjakt som även den är ganska blodig. Boken kommer även att handla om ishockey, skrattar han.

Bromberg

Numera är Pelle Sandstrak etablerad. Han ger ut sina böcker på Brombergs förlag, finns som talare på de bästa talarförmedlingarna och ibland så får han nypa sig lite armen. Som att bli bjuden på middag med rockikonen Patti Smith.

– Vad ska jag säga till henne? Jag har ju ingen utbildning som de andra författarna på Brombergs, skrattar han till avslut.