• Anrika Tannefors sluss och Kinda kanal. Foto: Tommy Pettersson

Käka vid Tannefors slussar

Vad kan egentligen vara mer idylliskt en varm sommarkväll är att sitta vid Tannefors sluss och ta en fika, en öl eller äta pinfärska skaldjur medan vattnet porlar i Kinda kanal? Café Tannefors slussar håller öppet alla dagar i veckan under säsongen maj till augusti.

Anrika Tannefors sluss och Kinda kanal skulle man kunna skriva spaltkilometer om där den sakta flyter fram genom Linköping som en blå skiljelinje genom staden. Ett uppskattat promenadstråk och vill man cykla eller springa så går det också bra. En närapå unik upplevelse längs vattnet.

Före detta ladugård

Sedan 1996 finns det även ett café och en restaurang i det hus som tidigare var, bland annat, både dass och ladugård för den slussvaktare som skötte om slussen i Tannefors. Under kvällstid kan man vara med på en grillkväll eller en skaldjursafton med färska skaldjur direkt från fiskbilen. Man serverar även dagens lunch varje vardag, oftast är det någon typ av husmanskost men det finns även pajer, mackor och andra lite lättare rätter. På tisdagar kommer Linköpings Antikbilklubb och visar upp sina bilar och en kväll i augusti så lyses hela parkeringen av för alla bilar som inte är äldre och klassiskt snitt. Man brukar komplettera det hela med levande musik den kvällen. Kinda kanal färdigställdes 1810 men av olika skäl inte farbar förrän 1861. All kommersiell trafik upphörde 1948 och numera är det bara turisttrafik som färdas på Kinda kanal.

Dessa slussar finns längst Kinda kanal:

Nykvarns sluss Tannefors slussar Hackefors sluss Hjulsbro sluss Slattefors sluss, Sturefors sluss Hamra slussar Hovetorps slussar och slutligen Brokinds sluss . Slussarna i Kinda kanal kan hantera fartyg upp till 24,5 meters längd och 4,6 meters bredd. Nykvarns sluss är ett undantag som har samma mått som slussarna i Göta kanal. Detta för att slussen ligger före Linköping från Roxen och Göta kanal sett, och man ville att fartygen som gick på Göta kanal skulle kunna komma in i Linköpings hamn.