• Fredrik Thörnqvist är vd på Stångåstaden. Foto: Patrik Ekström
  • En äkta Dannetun, Älström och Thörnqvist på väg att färdigställas. Foto: Patrik Ekström

Kalle Anka inspirerade Stångåstaden

I måndags tog det första penseldraget till det som ska bli Stångåstadens stora byggsatsning i den nya stadsdelen Vallastaden. Till en av lägenheterna har Kalle Ankas husvagn vi kan se på julaftonen fått stå modell.

Vädret må ha varit både grått och blåsigt men för ändamålet hade Stångåstaden ordnat med stora och uppvärmda tält för att där förrätta ännu ett spadtag, eller penseldrag som det så innovativt blev istället. På plats var självklart vd:n Fredrik Thörnqvist och styrelseordföranden Tommy Ählström men även Helene Dannetun, rektor vid Linköpings universitet och Bo2017:s vd Tommy Hultin var på plats.

En familj ser olika ut

Fredrik Thörnqvist är den som först tar till orda på scenen och han berättar lite om de hus som ska byggas. Mest spännande är nog den experiment lägenhet som kommer att finnas på i en av huskropparna.

– En familj ser ju lite annorlunda ut nu förtiden mot vad den gjorde förr och det kräver en ganska flexibel bostad. Därför har vi byggt en sådan på 55 kvadratmeter där man kan flytta väggarna efter behov. Om man säger att man den ena veckan är 5 personer som alla ska ha eget rum och nästa vecka är man bara två personer och då behöver lite större ytor i form av sällskapsrum så kan man ordna det. Faktum är att vi har hämtat idén från Kalle Anka och hans mycket flexibla husvagn som man kan se på tv varje jul, avslöjar Fredrik Thörnqvist men han kan inte riktigt säga vem det var som kläckte denna något udda idé.

Kan bli verkliget

– Blir det bra så drar jag mig inte för att vi ska bygga riktiga lägenheter i den här stilen och på det här sättet som jag just berättat, fortsätter Fredrik Thörnqvist som även berättar att bli både radhus och lägenheter i den nya stadsdelen som nu sakta men säkert växer fram. Denna dag så togs det inget spadtag utan istället så valde man att påbörja ett konstverk genom att de som talat från scene även fick sätta färg på den duk som ställts fram.