• Väldigt många kommer att vilja vandra i Kallentofts och Malin Fors kvarter. Foto: Tommy Pettersson
  • Nu gör Johan Rustan vd på Visit Linköping & CO sitt jobb som består i att marknadsföra Linköping och dra hit turister. Foto: Tommy Pettersson

Kallentofts film om Malin Fors

Kan bli succé för Visit Linköping

Mons Kallentoft är en del av det svenska "Deckarundret". Han och ett 25-tal andra deckarförfattare har sedan Sjövall-Wahlöös dagar vårdat och utvecklat det som idag kallas för Scandinavien Crime. Kallentofts bokserie om mordutredaren Malin Fors är omåttligt omtyckta och då inte enbart av Linköpingsbor.

Nu vill organisationen Unlimited Stories, UNLTD tillsammans med C-More och TV 4 göra film av, i första skedet, fem av Kallentofts böcker. Man söker därför ett lokalt stöd från kommunen och näringslivet för TV - serieprojektet kring Kallentofts deckarserie.

Fotspårsturism

Inspelningen av de fem första böckerna ska starta i november 2017 och avslutas 30 juni 2018 sedan är det tänkt att det hela ska sändas i C-More och TV 4 hösten 2018. UNLTD frågade för ett drygt halvår sedan Johan Rustan vd på Visit Linköping & CO om det fanns intresse att understödja filmprojektet.

– I och med att Linköping inte har den filmkulturen som exempelvis Stockholm och Göteborg har. Dessutom finns inte samma möjligheter till en regional finansiering eller till en befintlig infrastruktur för filmproduktion. Det är därför vi har arbetet med att få stöd ifrån det privata näringslivet och från kommunen, säger Johan Rustan vidare.

– När projektet kommer till stånd kommer vi att få se vilka positiva effekter detta kommer att bära med sig åt vår kommun. Både under filmproduktionen och framförallt när den filmerna visas kommer det besökare hit för att vandra i Malin Fors fotspår. Det här filmprojektet kommer att stärka kommunen inte minst när man genomför det tillsammans med både näringslivet och kommunen.

Kallentofts Linköping

Flera författare har fått sina böcker filmade och i många av dessa filmer lyfts en stad eller en trakt fram. Nämnas kan Wallanders Ystad, Gullios Arnrike och Maria Werns Gotland som exempel på lokala filmförankringar som naturligtvis ger goodwill åt de aktuella kommunerna. En filmatisering av och i Linköping kommer att ge kommunen en hel del extra inkomster via de fotspårsturister som brukar vandra i deckargåtornas kvarter.