• Ida Arneson och Christofer Johansson från A Non Smoking Generation besökte Berzeliusskolan under förra veckan. Foto: Dennis Petersson
  • Föreläsningen var interaktiv, eleverna fick svara på flera frågor. Foto: Dennis Petersson
  • Med en hatt illustrerade Christofer en girig representant från ett girigt tobaksbolag. Foto: Dennis Petersson

Kämpar för en rökfri generation

Hur ser tobaksindustrin egentligen ut? Ja, inte så bra om man frågar Ida Arneson och Christofer Johansson från organisationen A Non Smoking Generation. I förra veckan besökte de Berzeliusskolan med en gripande och tankeväckande föreläsning.

De har gjort det förr, det märks när duon intar scenen inför drygt 200 Linköpingselever. Med intresseväckande rekvisita inleder de föreläsningen med ett teaterstycke, ett stycke som snabbt sätter tonen för deras budskap. Barn är den billigaste arbetskraften, punkt slut, och därför används de inom den livsfarliga tobaksindustrin. Är det verkligen okej? Är det något man verkligen vill stötta?

– Vår föreläsning handlar inte om det traditionella hälsoperspektivet kring tobak, något som ungdomarna ofta har med sig sedan tidigare ändå, utan vi lyfter fram barnarbetet och de brott mot de mänskliga rättigheterna som pågår vid produktionen av tobak. Vi fokuserar även på industrins klimatpåverkan, men främst på de villkor som odlarna har på plantage runt om i världen, berättar Ida Arneson.

Akut grupp

Tillsammans med Christofer Johansson är hon på turné å organisationen A Non Smoking Generations vägnar. I 38 år har den ideella kraften kämpat för en rökfri generation, genom projekt, föreläsningar och kampanjer, och visst har tobaksanvändandet i Sverige sjunkit genom åren, men det finns fortfarande en grupp i samhället där siffrorna är konstanta.

– Antalet tobaksanvändare sjunker med någon procent i Sverige varje år, men om man tittar på årskurs två i gymnasiet är siffran ganska oförändrad, det är fortfarande en fjärdedel av alla ungdomar som använder tobak. Därför riktar vi in oss på den här gruppen och försöker jobba preventivt genom att skapa empati, att tobak inte bara skadar dem själva utan också alla miljontals barn och ungdomar som hanterar produkten åt oss, förklarar Christofer.

Tusentals gymnasieelever

Under en enda arbetsdag får alla dessa tobaksarbetare i sig lika stor nikotinmängd som om de hade rökt 50 cigaretter, ett faktaargument som visar hur hälsofarlig industrin faktiskt är. För att sprida detta kommer duon att hålla ett 100-tal föreläsningar inför 15 000 gymnasieungdomar runt om i Sverige, och redan nu har de förhoppningsvis påverkat massvis av Linköpingselever.

– Efter förra terminen kunde vi genom en enkät se att 70 procent av alla ungdomar som sett vår föreläsning skulle avstå tobak helt i framtiden, något vi är oerhört stolta över, säger Ida.

– Vad är coolast egentligen? Att inte lyssna på en förälder eller lärare som vill väl, eller att strunta i en sån här industri som tjänar miljarder på barn och ungdomar runt om i världen och dessutom har kassa villkor som skadar människor? Det är frågan vi försöker skicka med alla som lyssnare, avslutar Christofer.