• Erika Weddfelt är medlem i Naturskyddsföreningen och engagerad i den "Miljövänliga Veckan" som just nu pågår och till viss del håller hus vid Naturcentrum i Trädgårdsföreningen. Foto: Dennis Petersson

Kämpar för miljön med ny kampanj

I tre år har Naturskyddsföreningen kämpat för att öka medvetenheten kring ekologisk mat, nu är det hudvårdsprodukter och elektronik som hamnat i fokus under den Miljövänliga Veckan, som gjorde entré under gårdagen. "Det är ett sätt för oss att lyfta fram viktiga frågor", säger Erika Weddfelt.

Naturskyddsföreningen är en rikstäckande organisation som bildades redan i början av 1900-talet, men lokalkretsen i Linköping kom till först några decennier senare, nämligen i slutet av 1960-talet. Med sina 3 000 medlemmar har lokalkretsen ett brinnande engagemang för att öka medvetenheten kring människans klimat- och miljöpåverkan. Den årliga kampanjen "Miljövänliga Veckan" har varit en viktig del av verksamheten i över 25 år, och har vuxit sig stor de senaste åren då ekologisk mat varit under luppen. Igår var det dags att dra igång årets efterlängtade upplaga i Linköping.

– Det är ett sätt för oss att lyfta fram viktiga frågor. De senaste åren har vi jobbat med ekologisk mat och samtidigt har försäljningen av den ökat med 40 procent. Om det har med kampanjen att göra är ju svårt att säga, men det finns säkert flera bidragande faktorer, säger Erika Weddfelt, medlem i föreningen och tidigare styrelseledamot.

Miljövänlig mobil

Veckan rivstartades under gårdagen då Kent Vilhelmsson från ETC Mobil presenterade produkten "Fairphone". En mobiltelefon som är lättare att reparera och återbruka samtidigt som den har en betydligt mindre miljöpåverkan än de allra vanligaste modellerna. Besökarna vid Naturcentrum i Trädgårdsföreningen, där föreläsningen ägde rum, fick även nyttiga tips och råd om miljövänligare elektronik av Caroline Karlsson från Svanen. I helgen fortsätter den miljömedvetna satsningen med dubbla föredrag om farorna med många hudvårdsprodukter och vilka alternativ som egentligen finns.

– Framförallt vill vi med den här veckan bidra till att hudvårdsbranschen ska bli allt mer miljövänlig, men långsiktigt vill vi skapa en generell medvetenhet. Personligen är jag väldigt peppad på att lyfta in nya, flera olika, teman och bredda vår verksamhet, säger Erika Weddfelt.

Byteshandel och återbruk

Som avslutning på veckan anordnas en bokbytarkväll vid Föreningshuset Fontänen för att belysa byteshandel och återbruk. Eventet är en fortsättning på den omåttligt populära klädbytardag som föreningen står som arrangörer för.

– Det finns flera stora problem vad gäller miljön, till exempel klimatet och den biologiska mångfalden. Vad gemene man kan göra, om man utgår från det här sammanhanget, är speciellt två saker, att minska den materiella konsumtionen och handla miljömärkta produkter, säger Weddfelt och avslutar:

– Jag träffar många människor som vill bidra till en bättre miljöpåverkan men inte vet hur de ska göra eller gå tillväga. Jag hoppas vi kan ge dem några användbara tips under den här veckan.