• 18-åriga Hanna Berzelius, Linköpings MS, är en av Sveriges bästa enduroförare. Förra året tog hon SM-silver och i år är pallplats åter i sikte plus stark insats i EM.Foto: Leif Larsson

Kan Hanna byta silver mot guld?

Siktar högt i år i enduro-SM

Förra året knep hon silvret i enduro-SM. Hanna Berzelius, Linköpings Motorsällskap, siktar högt i år igen. – Guld? Nja, men en pallplats ska jag klara. Visst är jag sugen på guld men det blir det svårt att ta.
Många förare är bra, inte minst Jessica Jönsson som vunnit sju-åtta SM-guld, påpekar 18-åriga Hanna.

Enduro är sporten där en motorcykel ska framföras fortast möjligt i svår terräng. Svenska mästerskapen avgörs i sex deltävlingar och i skrivande stund har en körts. Hanna kom trea i Falköping där hela 20 tjejer ställde upp. Ännu bättre gick det i senaste EM-deltävlingen i Kroatien. Hanna var tvåa, bara en finska trängde sig före i den stora europeiska konkurrensen.

– Det är min bästa prestation hittills, den är jag riktigt nöjd med. EM körs i fyra deltävlingar, två är kvar och jag ligger femma totalt. Det är första säsongen jag kör utomlands så det har gått väldigt bra så här långt, funderar Hanna. Familjen påverkade Linköpingstjejen har kommit långt i sin sport trots ringa ålder. Hon började tidigt och mamma, pappa och lillebror var med och påverkade. Mamma körde enduro och pappa landsvägscykel.

– Min lillebror testade enduro och jag följde med. Jag tyckte det var kul och fastnade direkt. Jag var sju år då och det var motocross i början. När jag var tolv började jag med enduro och det var ännu roligare. Och numera kör Hanna i både svenska och europeiska mästerskap för damer med sin 125 cc-mc. Hon förklarar att enduro är en av de mest krävande sporterna. Det behövs ett strongt psyke plus fysisk styrka och kondition på topp. Man måste också kunna meka med cykeln.

Det finns ännu mer

– Det gäller att vara bra på att memorera banor och ha talang för att köra tekniskt bra bra. Mycket måste klaffa, fastslår Hanna. Har kört i 100 km/h Enduro körs i tre olika delar, enduro, cross och extremprov. På en SM-deltävling kan det vara tre prov i varje delgren. En SM-dag kan hålla på i fem till sju timmar varav en timme är effektiv körning. Hanna har den uthållighet som krävs (enduro är för övrigt det spanska ordet för uthållighet).

– Banorna är inte svåra, det svåra är att köra fort på dem. Sten gillar jag inte att köra på, då är det ofta halt, förtäljer Hanna. Enduro går alltså ut på att köra terrängbanor så snabbt som möjligt. Ibland går det undan värre, Hanna har varit upp i över 100 km/h.

– Det är kul när det går fort och det är roligt att lyckas med att pricka spår. Det är svårt att förklara men enduro är sjukt roligt och när man klarar riktigt svåra grejer så är det extra roligt.

Hanna är ännu tonåring och kan förstås fortfarande utvecklas som enduroförare.

– Tränaren har sagt att jag ska nå toppnivå om tre-fyra år. Sedan gäller det att hålla sig där. Det är min plan i alla fall, avrundar endurostjärnan Hanna Berzelius. Leif Larsson 1 18-åriga Hanna Berzelius, Linköpings MS, är en av Sveriges bästa enduroförare. Förra året tog hon SM-silver och i år är pallplats åter i sikte plus stark insats i EM. 2 Hanna Berzelius visar upp lite av sina konster på endurocykeln som är på 125 kubik.