• 1 Leif Magnusson, till vänster, har jobbat i VVS-branschen i flera decennier och har nu startat VVS Lagret tillsammans med sonen Sebastian (i mitten) som driver företaget Lincopia Hus och Bygg och där VVS Lagret ingår. Andrzej Roginski, till höger, sköter det administrativa på VVS-firman. Foto: Leif Larsson.

Kan inte sluta i VVS-branschen

För 35 år sedan startade Leif Magnusson en VVS-firma i Linköping med sin far Alvar. Nu har Leif gjort detsamma med sin son Sebastian.

– Vi öppnade i oktober förra året men det är nu i vår som vi ska komma igång på allvar, förklarar Sebastian Magnusson.

Alvar Magnusson och sonen Leif hade firman VVS Lågprislager som låg på Platensgatan. Där huserade de i över två årtionden. Efter arbete i omkring tio år som anställd i annan firma i branschen gick Leif i pension förra året.

– Det var inte roligt, säger han.

Det ryckte i arbetstarmen och suget blev än större eftersom gamla kunder ringde hem till honom och ville ha VVS-råd. Efter endast ett halvår som pensionär drog Leif i gång firman VVS Lagret tillsammans med sonen Sebastian. Firman ingår nu som en del i Sebastians fem år gamla byggföretag Lincopia Hus & Bygg AB.

– Många av mina gamla kunder har redan kommit hit. Men även nya, berättar Leif.

Specialnisch

Företaget säljer VVS-produkter och erbjuder också installation. Man säljer allt från duschar och toalettstolar till små rörkopplingar.

– En specialnisch vi har är reservdelar. Sådana som inte går att köpa vart som helst, klargör Sebastian.

De båda företagen inom bygg och VVS nyttjar varandra, bland annat har Sebastian numera kontor i de nyanskaffade 150 kvadratmeter stora lokalerna på Slöjdgatan där VVS-butiken ligger. De anlitar ett antal F-skattare till olika jobb inom företagen och har även några anställda.

Firman har den lilles fördel med högre servicegrad än de stora aktörerna som emellanåt inte kan lösa kundernas problem och skickar dem i stället till Leif.

– Vi brukar kunna lösa det mesta, bedyrar han.

En annat plus är att VVS-firman inte är låst av avtal utan kan handla på hela marknaden.

– Vi har också en liten verkstad här som vi håller på att bygga upp. Där kan vi ta hand om småjobb som kunderna behöver hjälp med, förklarar Leif.

Kopierar i 3D

Precis som i andra branscher så kommer det ny teknik inom VVS. Bland annat har den magnussonska firman tillgång till en kopieringsmaskin som kan duplicera tredimensionellt. Om en kund har en komponent som inte finns som reservdel så kan maskinen tillverka den.

– Än så länge är det bara saker av plast men även metall är på gång, berättar Sebastian.

VVS Lagret finns i den del av Vasastan där det planeras massor av byggen och en totalt omstrukturerad stadsdel det närmaste årtiondet.

– Det är ett bra läge. Det är lätt att ta sig hit, vi har gratis p-platser och nära till grossist. Kunderna verkar också hitta hit. Vi kan nog vara kvar i sex-tio år innan det ska byggas. Vi har god tid på oss att hitta en annan lokal innan dess, fastslår Sebastian Magnusson, den tredje generationen som för företagarandan och VVS-arvet vidare.