• Josefine Schön håller i tyglarna för Kanalkalaset i Bergs slussar. Foto: Fanny Miles

Kanalkalas till Bergs slussar

Nytt arrangemang ska locka folk

Arenabolaget satsar på att utöka festligheterna i centrala Linköping med att skapa ett årstidsanknutet evenemang i Bergs slussar. Den 16 maj är det premiär för vårens tur av Kanalkalaset.
– Vår tanke är att visa vad Berg har att erbjuda under årets alla årstider. Den här platsen är en resurs med enormt mycket potential och därför lägger vi stort fokus här nu och satsar på ett evenemang med utgångspunkt i att det ska bli en tradition, säger Josefin Schön, destinationsutvecklare på Visit Linköping och projektledare för Kanalkalaset.

Mer än bara sommar

En del av syftet med arrangemanget är att lyfta det populära turistmålet, årets alla säsonger. Trots att Berg enkelt nås sjövägen är det ändå hela 92 procent av besökarna som kommer via land. Nu hoppas Arenabolaget att Kanalkalaset ska kunna bidra till att fler besökare vågar sig ut till Berg även under vinterhalvåret.

– Jag tror att Bergs slussar betyder mycket även för linköpingsborna men de flesta tänker nog bara att platsen är som den är. 

Man åker hit på sommaren, tar en glass, badar och kanske spelar lite äventyrsgolf. Men det finns så mycket här, det är mer än en mysig plats, säger Josefin Schön entusiastiskt.

Tre planerade kalas

De redan planerade kalasen äger rum den 16 maj, 18 juli och 5 september. Varje årstid får sitt eget fokus. Den 16 maj är det premiär för det första kanalkalaset.

– Vi kommer att hålla i en wakeboarduppvisning på kanalen, en wakeboardåkare som dras efter en bil dessutom. Zorbbollar, En bakluckeloppis på grusplanen, utställning av husbilar, fritidsbåtsuthyrning och cykeluthyrning. Sedan kommer ju alla ordinarie verksamheter att hålla öppet också som en del i att visa upp allt som finns här ute, säger Josefin Schön och visar var evenemangen kommer att hållas. I juli är det i stället musik och grill som står på schemat medan september håller i skördefest.