• David Nordström, Paula McManus, Ludwig Bertling Wiik och Lisa Hu Yu får skratten att klucka i Det var en gång en drama queen. Foto: Fanny Miles
  • Ardalan Hakimi Fard, Anja Rajic och Malou Zilliacus i Lyckliga slut. Foto: Fanny Miles
  • Malou Zilliacus karaktär Julia vill gärna vara Silvana Imam. Foto: Fanny Miles
  • Ung scen/östs konstnärliga ledare AnnaLina Hertzberg har skrivit manus och står som regissör till föreställningen Jag vill ha lyckliga slut. Foto: Fanny Miles
  • Jordens sista Drama Queen sjunger om underbara ting. Karaktären spelas av Ludwig Bertling Wiik. Foto: Fanny Miles
  • David Nordström och Lisa Hu Yu som Bocki och Kinsen, två känslofångare från framtiden. Foto: Fanny Miles

Känslostyrd vår på Ung scen/öst

Känslor är bra och att känna sig själv är riktigt bra. Våren på Ung scen öst diskuterar de egna drömmarna och hyllar alla gråtmilda, känslostyrda, varmhjärtade drama queens och kings.

AnnaLina Hertzberg sätter upp sin första egna produktion som ung scen östs konstnärliga ledare. I ”Jag vill ha lyckliga slut” har hon tillsammans med Manda Stenström bett barn och vuxna i Östergötland att skriva ner eller teckna sitt lyckliga slut. Utifrån materialet de fått in har de skapat en föreställning om högtflygande drömmar, materiella önskningar och om att hitta sig själv.

– Föreställningen fokuserar på fyra karaktärer av fyra aspekter som vi har fått in, säger AnnaLina Hertzberg.

Att prestera och hitta sig själv

Det handlar om prestationer, om att vilja vara någon annan, om att våga önska materiella ting och om att ens våga definiera sitt lyckliga slut. På scen möter vi Rim, Bo, Silvana och Limonas som diskuterar och dividerar kring vad det där lyckliga slutet faktiskt är.

– Jag tänker inte så mycket på mitt lyckliga slut men det handlar nog om identitet. Hittar man ett sätt att definiera sina önskningar hittar man nog sig själv, menar Anja Rajic som spelar Rim.

Nyanlända som inspiration

AnnaLina Hertzberg fick idén till manuset under dagar av pendlande mellan Linköping och Stockholm.

– Jag såg mycket flyktingar under mina tågresor. Så många glada barn, lyckliga över att ha kommit fram. Samtidigt så var jag så ledsen över den situation de befann sig i. Där, mitt i allt, fick jag möjlighet att prata om lyckliga slut och då väcktes idén, berättar manusförfattaren.

Djupa önskningar

Intervjuerna har skett på skolor och på mottagningsenheter för nyanlända. Många önskar sig enkla saker. Som en iphone eller ett godisland. Andra önskar att pappa kommer tillbaka, eller uppehållstillstånd.

– Barn är så direkta och säger på en gång vad det är de önskar. Jag tycker dock att det är intressant med önskningar av materiella ting. Många barn återkommer till det även om de först nämner en tyngre önskan. Jag vill problematisera önskan av materiella ting och diskutera varför det är något fult, påpekar AnnaLina Hertzberg.

Känslostyrd pjäs

I rummet intill den stora salen där Ung scen öst har sin verksamhet, repeteras det för fullt. Det är ”Det var en gång en Drama Queen” som gör sig redo inför premiären. I klassrumsföreställningen får barnen möta Bocki och Kinsen, två figurer från framtiden som rensar upp alla känslor som far runt. Gråt, skratt och ilska anses överflödigt och har därför låsts in av Den store ledaren. Men känslor är inte lätta att förtrycka. De finns där ändå.

– Känslor har låg status, framför allt gråt och ilska. Jag själv växte upp med att låsa in känslorna. Därför vill jag genom den här föreställningen göra en hyllning till känslor, säger Paula McManus som skrivit manus och regisserat pjäsen.

Skratt för vuxna och barn

Föreställningen lockar till skratt. Även för den vuxne. Bocki och Kinsen spelar sina putslustiga och humorfyllt allvarsamma karaktärer ingående. Det är också svårt att hålla sig för skratt när jordens sista Drama Queen dyker upp och sjunger om glass, sommarregn och choklad. Mängder med choklad.

– Jag är oerhört nöjd över ensemblen. De är fantastiska, säger en märkbart glad Paula McManus. Även om mars piskar på med växlande sol, snö och regn så är trots allt teatervåren här.

Spelvåren Ung scen/Öst

Jag vill ha lyckliga slut: Linköping: Premiär 11 mars. Spelas 11 - 31 mars samt 30 maj - 3 juni på Ung scen/Öst.

Norrköping: Spelas 11 - 15 april samt 26 april - 11 maj på Teater Bråddgatan 34

Motala: Spelas 4 - 7 april på Motala convention centre

Finspång: Spelas 19 - 22 april på Kulturhuset

Det var en gång en Drama Queen:

Spelas 1 mars - 10 juni på klassrumsturné i Östergötland