• LiU:s kårordföranden Matilda Strömberg (Consensus), Erik Claesson (LinTek) och Andreas Wåhlén (StuFF) vill skapa ett studentliv i världsklass. Foto: Dennis Petersson
  • Linköping har utsetts till årets studentstad två gånger, men ännu bättre ska det bli genom initiativet Fokus: Student. Foto: Dennis Petersson

Kårerna tar sats med nytt initiativ

"Vi vill skapa ett studentliv i världsklass"

Fokus: Student, så heter LiU-kårerna StuFF, Consensus och LinTeks nya initiativ. Med en gemensam målbild och ett ökat samarbete mellan flera samhällsaktörer hoppas de förbättra studentlivet på Campus Valla och Campus Norrköping ytterligare. "Vi måste hela tiden sträva efter att bli ännu bättre", säger kårordförande Andreas Wåhlén.

Startskottet gick för närmare ett år sedan, när Linköping, som första pristagare någonsin, blev utsedd till årets studentstad för andra gången. Glädjen var givetvis stor, men de engagerade kårerna började genast att fundera, "hur ska vi ta tillvara på den här utmärkelsen på bästa sätt?". Svaret blev: att utvecklas ytterligare. 

– Sammanlagt har Linköpings universitet fått det här priset tre gånger, då Norrköping stod som vinnare ett år, och det tycker vi är ett tydligt kvitto på att vi har ett väldigt bra studentliv, men vi måste hela tiden sträva efter att bli ännu bättre. Därför bestämde vi oss för att göra den här resan tillsammans, och bekräfta att vi har ett så gott samarbete med bland annat kommunen och universitetet, berättar Andreas Wåhlén, kårordförande för StuFF.

Världsklass

Tillsammans med kollegorna Matilda Strömberg och Erik Claesson, från studentkårerna Consensus respektive LinTek, välkomnar han vår tidning när vi kliver in på Kårallen, beläget på Campus Valla. De är glada och förväntansfulla, för nu börjar arbetet på allvar. Nyligen lanserades nämligen initiativet Fokus: Student, ett initiativ som ska ta universitetet till nya höjder.

– Vi vill skapa ett studentliv i världsklass, och därför har vi tagit fram ett antal mål inom olika fokusområden som bland annat handlar om bostäder, transporter till och från campus samt utbildningskvalité och studentkostnader. Målen är allt annat än statiska, så ser vi att initiativet ger goda resultat kanske vi höjer ribban ytterligare, eller märker vi att något inte är aktuellt längre tar vi helt enkelt bort det, förklarar Matilda Strömberg.

Samhällsaktörer

I projektet vävs flera samhällsaktörer in i dialogen, allt från Stångåstaden och Studentbostäder till Östgötatrafiken och Region Östergötland, en självklarhet då målen berör frågor så som bostadsmarknaden, stadens cykelvägar, studenternas trygghet och campusbussen. En annan viktig fråga är den schemalagda lärartiden.

– I höstas presenterade vi från StuFF en timrapport där vi kartlade exakt hur många timmar i snitt som våra studenter får träffa sina lärare. Det är skrämmande låga siffror på många program och skillnaden mellan utbildningarna är stora. Vissa har ett snitt på 9.9 timmar i veckan samtidigt som andra har 2.2 timmar, vilket är alldeles för lågt, säger Wåhlén.

Kontaktnät

Nu går kårerna in i en ny fas av kampanjen, där marknadsföring är av hög prioritet, sedan gäller det att skapa kontaktnät och forum mellan de inblandade parterna för att konkret kunna jobba vidare med de utsatta målen, allt för ett studentliv i världsklass.

– Skulle vi uppnå alla de här målen skulle det vara ganska fantastiskt att vara student här på LiU skulle jag säga, då skulle man vara riktigt nöjd, och är studenterna nöjda ökar ju attraktionskraften avsevärt, avslutar LinTeks Erik Claesson.