• Sedan augusti förra året har Karin Olanders jobbat på Linköpings kultur- och fritidschef. Ett jobb som hon trivs väldigt bra med. Foto: Max Elofsson
  • Karin Olanders vid scenen under Linköpings stadsfest. Inte långt ifrån hennes kontor. Foto: Max Elofsson

Karin Olanders har höga ambitioner

Hon är den sportiga och kulturellt intresserade chefskvinnan som aldrig riktigt går ur sin jobbroll. Karin Olanders har nu jobbat som Linköpings kultur- och fritidsdirektör i drygt ett år och hon älskar sitt jobb.

Som liten var hon hästtjej, men ganska snabbt började hon spela basket i stället. Det blev 20 år inom KFUM Basket för Karin Olanders som sedan den 1 augusti förra året är Linköpings kultur- och fritidsdirektör.

– Under mitt första år på nya jobbet har det varit väldigt hektiskt. Man kan kallade för en riktig rivstart, säger Karin Olanders.

Att direkt sätta igång om Skäggetorps allaktivitetshus, projektet vid Vasahallen, Smedstads ridsportcenter och lite till gjorde att dagarna gick fort på det nya jobbet.

Stora planer

Tidigare har hon jobbat som både rektor och lärare, samt chef inom både Finspångs och Åtvidabergs kommuner. 1996 var hon med och startade upp Berzeliusskolans högstadium och jobbade som rektor fram till 2004. I hennes hemstad Linköping ser hon stor potential i att utveckla, både när det gäller idrott och kultur. Vi står utanför Sagateatern alldeles vid Stora Torget och hon berättar att hon har en alldeles speciell vilja med den.

– Visst vore det häftigt om man gjorde om den till hur den såg ut från början. Då var det ju en biograf som är byggd 1939 och att putsa fram originalet lite mer skulle bli fint tror jag. Jag tycker det är viktigt att vi vårdar kulturmiljöerna vi har, som till exempel Sagateatern och Skyltenområdet.

Golf och Hycklinge

Hon kommer ifrån Berga men hon har inte alltid bott i Linköping. Studier och andra jobb har hållit henne borta, men sedan 25 år tillbaka är Karin Olander bofast i Vimanshäll strax utanför Linköpings centrala delar. I dag lever hon särboliv och har tre barn. Två söner och en dotter. Dottern som är 15 år spelar handboll och just nu tycker Karin att det är den allra roligaste sporten att titta på. Hon berättar att det blir mycket när dottern spelar matcher, men även nu när det har varit OS så har hon följt många matcher. Förutom handboll och basketboll så ligger golfen henne varmt om hjärtat och är den sport hon som själv utövar aktivt i dag. Det är när hon är på golfbanan som hon kan koppla av och inte tänka lika mycket på jobbet. Trots att hon lever för jobbet och inte har några problem med att tänka på jobbrelaterade saker på fritiden, så gillar hon även att ta det lugnt ibland.

– Jag har inget problem med att ta med mig jobbet efter arbetstid i och med att jag jobbar med mina intressen, kultur och idrott. Men jag kan också vara rätt bra på att slappa och titta på tv-serier. Jag älskar att komma till landet och bara vara, säger hon.

När hon säger "landet" så menar hon hennes föräldrars sommartillhåll i Hycklinge utanför Horn i södra Östergötland. Där har hon spenderat många lediga dagar nu i sommar med familjen.

Tålamod

I dag är Karin 52 år och även om hon ser utvecklingspotential i Linköpings uteliv så jämför hon med hur det var när hon växte upp. Då fanns det inga uteserveringar på torgen och allt annat beskriver hon som begränsat.

Som person beskriver hon sig som nyfiken, öppen och entreprenörig. Att vara målinriktad är en del av jobbet, och emellanåt har hon haft problem med sitt tålamod, men det är något som Karin har tränat upp.

– Man kan säga att man har mål, men när vi inom mitt jobb säger att vi har mål som vi jobbar efter så kan det ibland röra sig om flera år framåt. Jag vill se resultat hela tiden och se att vi kommer framåt i utvecklingen.

Karin Olanders

Ålder: 52 år.

Bor i: Linköping.

Intressen: Golf och det mesta som har med sport och kultur att göra.

Familj: Särbo och tre barn.