• Den 5 december ställer sig folkkäre Karl-Bertil Jonsson på scen tillsammans med en ensemble, i Ryttargårdskyrkan. Fotot copyright: Pennfilm studio

Karl-Bertils generositet på scen

Sagan om Karl-Bertil Jonsson blir aldrig gammal. Varje julafton i snart 40 år har berättelsen om den generöse pojken Karl-Bertil visats som tecknad film på tv. Nu blir den omtyckta filmen pjäs som ger sig ut på turné i Östergötland.

Den 5 december kommer föreställningen till Ryttargårdskyrkan i Linköping.

–Självklart bygger pjäsen på Tage Danielssons text men jag har flyttat berättelsen till nutid. Lite andra kläder och språk. Dessutom har jag gett Karl-Bertil en bästa kompis, Mikael. Men grundidén är fortfarande att om du har i överflöd, dela då med dig, säger Uffe Holmertz som har regisserat pjäsen.

Generositet i fokus

Då Tage Danielsson skrev texten som blev en tecknad och folkkär film, gjorde han det som ett politiskt manifest. Den solidariska tanken om att dela med sig står i centrum. Karl-Bertil får från de rika för att kunna ge till de fattiga.

–Det är en viktig tanke runt jul. Tittar man på soptippen ser man vårt enorma slöseri, säger en något modfälld Uffe Holmertz.

Första gången som pjäs

Den 29 november var urpremiären i Motala. Trots 40 år på nacken har nämligen pjäsen aldrig satts upp tidigare och vad passar väl bättre än att Karl-Bertil gör en östgötaturné. Målgruppen är alla familjer men Uffe Holmertz berättar att en stor andel av de som köpt biljetter är män i medelåldern. Troligtvis för att de vuxit upp med berättelsen om gossen Karl-Bertil.

Dagsaktuellt ämne

Uffe Holmertz tycker den här formen av berättelser är viktiga och ständigt aktuella.

–Vi borde träffas mer över gränserna. Skapa mötesplatser där människor från alla samhällsklasser kan träffas. Det skapar nog ett bättre samhälle, menar han. I sann Karl-Bertil Jonsson-anda kommer dessutom organisationen Lions att få en del av biljettintäkterna för att hjälpa de som behöver lite lättnad under julhelgen.