• Joanne med en liten del av sin kärleksbänk. Foto: Patrik Ekström
  • Små bänkar eller soffor har varit förlagor till den riktiga kärleksbänken. Foto: Patrik Ekström
  • Joanne med en liten del av sin kärleksbänk. Foto: Patrik Ekström

Kärlek på bänk i stan

Nu på lördag, den 21 september, så invigs den senaste offentliga utsmyckningen av konstnärinnan Joanne Hoffsten. Denna gång är det en kärleksbänk.

Joanne Hoffsten är välkänd för det flesta Linköpingsbor och även om alla inte exakt vet vem hon är så känner de säkerligen till den kärlekspaviljong som hon uppfört i Trädgårdsföreningen. Nu fortsätter Hoffsten på samma tema men denna gång blir det en ”Love Bench” placerad utanför Konsert & Kongress.

– Jag tänkte att kärleksbänken kan fungera som en inkörsport till kärlekspaviljongen eftersom man ju måste träffas innan kärlek uppstår, säger hon på en blandning av svenska och modersmålet engelska. När vi besöker henne i ateljén är det ännu en vecka kvar tills borgmästare Ann–Chatrine Hjerdt ska inviga kärleksbänken.

Inte avslöja

-Jag vill inte visa upp den då den är helt färdig, inte heller avslöja något i förväg. Då förtar man lite av själva invigningen och det överraskningsmoment som finns, menar Joanne Hoffsten som samtidigt visar upp delar av bänken som går i kärlekens färger. Själva idén har hon burit på en tid men det var stadsträdgårdsmästaren Lotta Johansson som såg till att den blev till verklighet.

– Lotta har verkligen varit till stor hjälp för mig och i det är projektet såväl som med paviljongen, berömmer Joanne Hoffsten och berättar att hon även fått stort stöd av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Lundgren och kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.

Ett kärleksnäste

Placeringen av bänken blir i vad man ibland kallar Biskopsparken men som även benämns Olof Palmes Plats.

– Bänken rymmer en hel familj på fem personer, eller fyra vuxna. Jag hoppas att det här blir en mötesplats och att Linköpingsborna tar med gäster hit och visar upp de båda kärleksnästena. Kanske borde vi utropa Linköping till kärlekens stad, avrundar Joanne Hoffsten vårt samtal.