• De flesta partierna ställde upp i demonstrationen. Foto: Patrik Ekström
  • Kyrkan tar tydlig ställning. Foto: Tommy Pettersson

Kärleksparad lockade

Med start i Trädgårdsföreningen och avslut i Tages hörna så gick hundratals personer i den kärleksparad som avslutar regnbågsveckan. Politiker, Svenska kyrkan och allmänheten gick sida vid sida.

Samtliga politiska partier, utom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, hade tagit en paus i valrörelsen och gick sida vid sida för kärlekens skull och för allas lika rätt att älska den man vill. En politisk företrädare för ett av våra större partier sa att det är dagar som dessa och när man protesterar mot rasism som man är överrens och går sida vid sida. Men även Svenska kyrkan var med och i spetsen för dem kunde man se Biskop Martin Modéus som tydligt tar ställning i frågan.

Biskopen gick i täten

– Vart annars än här skulle vi vara med och visa att vi stöder all kärlek, sade Biskop Martin innan tåget marscherade iväg. Emil Åkerö på RFSL är paradgeneral och när tåget gick iväg var han både lycklig och euforisk.

– Det är en sådan lättand när man kan skicka iväg paradtåget så här. Det är kulmen på den regnbågsvecka vi haft här i Linköping. Det här är ett tåg som finns av många orsaker och det är för att fästa uppmärksamhet på dessa som vi gör det här, menar Emil Åkerö samtidigt som vi går i täten för tåget och pratar.

En solidarisk handling

– Visste du att det är svårare för en homosexuell att få ett arbete? Det finns det forskning som visar och det är bara en sak som vi vill uppmärksamma. Sedan är inte situationen för HBTQ – personer i Afrika så lätt. I flera länder har många öppet homosexuella det väldigt svårt och kan till och med riskera att dödas. Så att vara med i kärleksparaden är även en solidaritetshandling med dem, menar Emil Åkerö samtigt som han svarar i telefonen och dirigerar några frivilligarbetare. Kärleksparaden startade alltså i trädgårdsföreningen och gick sedan St Larsgatan fram, svängde av på Ågatan, gick vidare på Gråbrödragatan och via Biskopsgården för att så avlutas med tal och uppträdanden vid Tages hörna. Linköpingsborna hade slutit upp mangrant längs paradvägen och vinkade och stöttade säkerligen allas rätt att få älska vem man vill.

Paradgeneralen Emil Åkerö passade på att överraska genom att gifta sig med sin pojkvän som avslutning.