• Anders Ygeman var på besök i Linköping och träffade bland andra verksamhetschefen för Katastrofmedicinskt centrum, Heléne Nilsson, som var värd för besöket. Foto: Tommy Pettersson
  • SVT fick påsklovsledig skolungdomshjälp vid ministerbesöket. Foto: Tommy Pettersson

Katastrofmedicinskt centrum visade sin kompetens

Katastrofmedicinskt centrum, KMC, i Linköping stod i centrum när man i förra veckan fick besök av inrikesminister Anders Ygeman. Besöket skedde i skuggan av den flyktingsituation som Sverige och resten av världen befinner sig i.

Krisberedskap står i fokus runt om i världen och det är något som är ett av KMC s stora verksamhetsområden vilket gjorde besöket väl avvägt för inrikesministern som av media fått symbolisera något av en landsfader i tider av oro.

Internationellt perspektiv

Ygeman fick under sitt dagsbesök ta del av hur sjukvård, polis och den kommunala räddningstjänsten samverkar vid pågående dödligt våld och hur KMC arbetar med att utbilda bland annat instruktörer inom ambulans, polis samt räddningstjänst i hela Sverige.

Han fick även se exempel på vad Region Östergötland (landstinget) och KMC, som varande ett kompetenscentrum, har att erbjuda inom katastrofmedicinsk beredskap, forskning och respons.

– Det är mitt första besök här och jag har fått se hur man förbereder katastrofövningar, utbildar och utövar ledarfunktioner och jag är mycket imponerad av vad jag upplevt. Besöket passade bra in eftersom jag varit och föreläst på universitet. Besöket är dock inte föranlett av vad vi upplever i Sverige idag. Jag anser att vi har en god beredskap inte minst med tanke på den nya nationella strategin som regeringen arbetade fram i januari, säger Anders Ygeman och fortsätter med en kommentar om hans nyvunna epitet som Landsfader.

– Det har varit väldigt många svåra händelser under den tid som vi regerat och under min ministertid men det är omvärlden som satt mig i den positionen. Annars tycker jag att vi har en klar uppdelning i regeringen som fungerat, menar Anders Ygeman som också framhåller att det kommer mer resurser till polisen om det så krävs.