• En sista gruppbild sen lägger vi av. Foto: Pressbild
  • Ovänner? Vi, nej nej. Foto: Pressbild.

Kent för sista gången

I mars kom beskedet att Kent, ett av de mest framgångsrika rockbanden i Sveriges lägger ner efter 26 år tillsammans. Men först ger de sig ut på en omfattande avskedsturné under hösten, med start i nu i helgen i Linköping.

Kent har genom alla år hyllats för sin musik med otaliga priser och utmärkelser, men hur började framgången? Vi tar en närmare till på hur allt började.

Jones och giftet

1990 bildades Jones och Giftet i Eskilstuna. Bandet bestod då av Jocke Berg, Sami Sirviö, Martin Sköld, Markus Mustonen samt Thomas Bergqvist på synth. Året därpå vinner de talangtävlingen Cult 91 som resulterar i fler, större spelningar. De byter bandnamn från Havsänglar till Kent, och så småningom flyttar de en efter en från Eskilstuna och bosätter sig i Stockholm. Något år senare får bandet sitt första skivkontrakt och de släpper första singeln När det blåser på månen. Kents självbetitlade albumdebut släpps året därpå och 20 år senare, gavs Kents sista studioalbum Då som nu för alltid ut nu i maj.

Går i graven

Efter mer än två decennier och tolv fullängdsalbum senare kom alltså beskedet att bandet går i graven. Att de väljer att sluta på topp kanske kom som en besvikelse och chock för vissa medan andra inte alls blev förvånade. Kent försäkrar att de inte lägger ner på grund av konflikter i bandet, något som understryks i pressmeddelandet: "Det här är inte slutet för att vi har tråkigt tillsammans eller för att vi inte vill något längre. Det här är slutet för att de bästa av alla gårdagens och morgondagens fester har ett avsked i sig. Dessutom tror alla ändå att vi ska lägga ner inför varje platta. Så det var lika bra att göra slag i saken"

200 000 biljetter sålda

Men innan dess ska ett Best of album med fyra helt nya låtar släppas och en allra sista utsåld Nordenturné väntar alldeles runt hörnet. 200 000 biljetter beräknas vara sålda och flera extrakonserter har satts in eftersom biljetterna sålde slut direkt.

Fredagen den 23 september är det turnépremiär på Saab Arena i Linköpings som följs av en extrainsatt konsert dagen därpå. Bandets sista spelning någonsin hålls på Tele2 Arena i Stockholm den 17e december.

Kentfakta:

Bandet består av:

Jocke Berg - sång, gitarr, piano, keyboard och programmering.

Sami Sirviö - gitarr, keyboard och programmering

Markus Mustonen - trummor, körsång, piano och keyboard

Martin Sköld - bas, keyboard och programmering

Tidigare medlemmar:

Thomas Bergqvist - keyboard (90-92)

Martin Roos – gitarr (92-96), är numera manager åt Kent.

Harri Mänty - gitarr (96-06)

Hade Jones och Giftet som bandnamn innan de bytte till Havsänglar. Det var Jockes bror som föreslog namnet Kent. Spelade senast i Linköping 2010 men har uppträtt här flera gånger under sin karriär som nu alltså avslutas.