• KFUM Linköping har ett stort socialt engagemang. Verksamhetschef Nuri Aslan och verksamhetsutvecklare Sahar Khalili vill lyfta föreningslivets insatser. Foto: Dennis Petersson
  • För nära fyra år sedan inleddes ett integrationsprojekt i stadsdelen Berga. Under förra året bemannade KFUM Linköping aktivitetsparken varje dag, mellan veckorna 24 och 23.

KFUM drar ett stort integrationslass

De kallar det ett hjärtebarn, storsatsningen i Berga. Under de senaste åren har KFUM-föreningen i Linköping bemannat stadsdelens aktivitetspark och lyckats integrera, inte bara unga pojkar, utan även flickor och vuxna, något de hoppas få fortsätta med.

Futsal, amerikansk fotboll, basket och taekwondo, lägg där till frisbeegolf, boxning, lacrosse och körverksamhet. Totalt har KFUM Linköping tio sektioner och aktiverar tusentals Linköpingsbor varje år. När vår tidning kliver in på kansliet, beläget i sporthallen, med ingång på baksidan, är verksamhetschef Nuri Aslan och verksamhetsutvecklare Sahar Khalili bestämda, "Vi måste lyfta fram vårt sociala arbete". 

– Vi genomför inte en fotbollsaktivitet för att sedan gå därifrån, för oss är inkludering och integration viktigast. Vi vill ha ledare på plats som ungdomarna kan samtala med och som föräldrarna litar så pass mycket på för att göra en dialog möjlig. Vi använder idrotten som ett verktyg för att skapa relationer, det är vad vi brinner för.

Berga-projektet

Med hjälp av en sammanställd presentation lyfter de fram mängder av genomförda initiativ, allt från öppna träningar och läger för ensamkommande till basket för tjejer och futsalturneringar, men störst fokus läggs på Berga. Här inleddes ett integrationsprojekt i uppdrag av Linköpings kommun för nära fyra år sedan, ett projekt som utvecklats och förändrats genom åren.

– Vi har under många år haft aktiviteter i Bergahallen, så när kommunen frågade oss om vi kunde bygga upp en verksamhet kring aktivitetsparken, under sommartid, föll det sig naturligt. Vi ville skapa trygghet och delaktighet runt parken, och då fick vi i uppdrag att bemanna den, men redan första året stötte vi på en del hinder.

Inkludera alla

Att endast bemanna parken räckte inte, ett större engagemang krävdes för att uppnå visionen.

– En vanlig förening skulle ha kommit med sin bollsäck, hållit i träningen och sedan gått därifrån, men vi ville skapa en plats där alla fick vara med och därför försökte vi få de äldre att förstå att de yngre också behövde inkluderas. Sedan har flera av våra sektioner engagerat sig i projektet och förra året nådde vi höjdpunkten när vi fick kommunalt stöd för att anställa en samordnare, säger Nuri Aslan.

Tjejsatsning

Det var Sahar som tog sig an ansvaret och kunde, genom många ideella timmar, höja projektet ytterligare en nivå. Hela stadsdelen involverades och föreningen fick ett stort förtroende hos invånarna, vilket gjorde att deras tjejsatsning föll väl ut, en satsning som senare resulterade i ett samarbete tillsammans med BK Tinnis.

– Vi hade i uppdrag att bemanna parken fyra dagar i veckan, från vecka 24 till 32, men det slutade med att vi var där varje dag. Ungdomarna hade kul och det behövdes. Tack vare alla ledare kunde vi göra det tillsammans, det var en fin sommar, berättar Khalili.

Artikelserie

För att uppmärksamma föreningens integrationsarbete kommer vår tidning att besöka ett antal verksamheter under de närmsta veckorna, allt för att göra helhetsbilden av KFUM tydligare.

– Kommunen måste våga lita på föreningslivet, för vi gör så otroligt mycket, då tänker jag inte bara på KFUM, utan alla aktiva i Linköping. Det är bara att titta på flyktingvågen då mängder av klubbar öppnade upp och hjälpte till, det är något som kanske glöms bort ibland, men det är en stor styrka, avslutar Sahar.