• Friluftsmuseet Gamla Linköping har en välfylld garderob, med en minst sagt historisk samling. Foto: Dennis Petersson
  • Maria Åhrens dockor fascinerar och är skapta med en stor mängd kreativitet och finess. Foto: Dennis Petersson

Kläder i alla storlekar

Nu har Curmanska Magasinet på Friluftsmuseet Gamla Linköping öppnat sin nya utställning, "Kläder i stort och smått", en tidsresa genom modets ständiga förändringar. – Vi vet att det här är något som intresserar många, säger museiintendenten Kristina Grahm.

Det var den årliga besöksenkäten som la grund till den aktuella utställningen. Med flera önskemål om dräkthistoria började arrangörerna att spåna, och inte långt därefter kom sömmerskan Maria Åhren på tal. Sedan tolvårs ålder har hon tillverkat dockor med inspiration från modeplanscher, planscher hennes mor hade på väggarna. Idag har hon cirka 400 olika exemplar, som med olika utseenden ger en rättvis bild av varje enskild tidsepoks mode.

– Att hon har byggt upp scenerier omkring sina dockor är det som tilltalar mig allra mest, och sedan är ju hennes skicklighet fantastiskt fascinerande. När man får reda på att hon själv tillverkar precis allt på sina dockor blir man imponerad, att hon dessutom lyckas att få tag i tyg som passar gör det ju ännu bättre, berättar Grahm.

Kombination

I Curmanska Magasinet visas nu en utvald del av hennes samling, och som komplement har Friluftsmuseet bistått med kläder och accessoarer ur deras egna garderob. Detta gör att den nya utställningen tar med besökarna på en spännande tidsresa, där man genom kläder, i både stort och smått, kan följa samhällets revolutioner och händelserika utveckling på ett tilltalande sätt.

Fantasieggande

– Vi vet att det här är något som intresserar många, det har vi märkt när vi visat kläder och mode tidigare. Jag tror man tycker det är spännande, kläder är något vi alla bär och som, på många vis, är fantasieggande. Det är roligt att föreställa sig hur man hade sett ut om man levt under en annan tidsperiod.

Fram till september månad kommer allmänheten kunna ta del av de många klädesplaggen på Curmanska Magasinet.