• Thomas och Anette Andersson äger klädhuset. Foto: Patrik Ekström
  • Vi försöker att vara kunden till lags och ge en bra service. Foto: Patrik Ekström
  • Klädhuset är bara stängt fem dagar per år. Foto: Patrik Ekström
  • Vi har nåt för alla, menar Anette Andersson. Foto: Patrik Ekström

Klädhuset ligger i Falerum

Klädhuset i Falerum lockar folk från både när och fjärran och i den tusen kvadrat meter stora butiken trängs klassiska märken som Fred Perry, Doc Martens, Vila och Mexx. Ägarparet Andersson betonar vikten av kundkontakt och trivsel som en framgångsfaktor.

Ska man ta det från början så startade klädhuset redan 1983 genom att Lars Karlsson drog igång en kombinerad gardin och klädbutik i Falerum. Den hade från början bara öppet en dag i veckan men ganska snart blev det till en heltidsverksamhet. Efter några år kom först Anette Andersson in i bilen och några år senare som blev även Thomas engagerad i affären. 1990 gick de in som delägare i företaget och numera är det Thomas och Anette Andersson som äger och driver klädhuset i Falerum.

– Att ha en sådan här rörelse och då kanske på en lite mindre ort är nog mera ett sätt att leva, menar Anette när vi börjar med att prata om hur de ser på sin verksamhet och hur det praktiskt fungerar. När vi pratat en stund står det ganska klart att man är ortens största arbetsgivare och har en omsättning på dryga 27 miljoner. Totalt är man 13 stycken anställda av lite olika sysselsättningsgrad.

Ökade omsättningen

– Det hände något åren efter 2000 då vi började marknadsföra oss på många flera olika sätt. Vi gick då från en omsättning på dryga 9 miljoner och så ökade vi med dryga 20 procent varje år. Nu får jag väl dock lov att säga att det planat ut en aning, menar Thomas som får medhåll av sin fru.

– Vi har byggt ut i omgångar och nu har vi en butiksyta på runt 1000 kvadratmeter och sedan tillkommer lager och lite annat. Vi har just nu inga planer på att bygga ut lokalen utan vi jobbar med den yta vi har. Det finns alltid saker man kan bli bättre på som kundbemötande och service. Vår personal är verkligen bra och under veckorna har vi ganska många äldre som kommer och även en del som bor på olika boenden. Dessa tar vi oss gärna lite extra tid för och hjälper. Ibland kan det röra sig om något så enkelt som att man behöver få köra in med en rullstol och det är absolut inga som helst problem, menar Thomas och Anette med en mun.

Filosofin på Klädhuset är i mångt och mycket att alla i familjen ska kunna hitta något som man tycker om och som passar. Man har barnkläder, herr och damkläder, ungdomskläder och seniordito. Man har även fritidskläder och man kan även tillhandahålla arbetskläder. Men kommer ordet ”Outlet” på tal så slår det från sig med både armar och ben.

Outlet - nej tack...

– Vi är inte en outletbutik utan vi säljer märkes och kvalitetskläder under det rekommenderade butikspriset. En outletbutik säljer ut stora mängder av, till exempel, höstkläder, förklarar Thomas som även då menar att det är ganska vanligt att kunder tror att man är just detta. Klädhuset är viktigt för Falerum och runt deras byggnad så har det växt upp ett litet kluster av olika verksamheter och tillsammans ordnar man lite olika evenemang som, till exempel, en julmarknad.

– Just när årets marknad ska äga rum har vi inte bestämt än, avslutar paret Andersson och guidar mig och fotograf Ekström runt i lokalerna.