• En gåva betyder mycket för någon som lider brist på omtanke och materiella tillgångar. Foto: Julia Kimell

Klappar som ger utsatta barn en gladare jul

Hjälp julklappshjältarna skänka gåvor

Östergötlands julklappshjältar är tillbaka för sjuttonde året i rad. – Det finns fortfarande barn i Östeuropa som lever mycket fattigt. Då kan block, färgkritor och en hälsning skänka stor glädje. Vi ser också att de barn som deltar i Sverige tycker att det är både viktigt och roligt att dela med sig, säger Johanna Kratz, informatör på Läkarmissionen och projektledare för Aktion Julklappen.

Alla julklappar har samma innehåll, bland annat skrivblock, penna, tandborste och tandkräm, samt en hälsning från ett barn i Sverige. Det kan vara skolor, företag eller föreningar som väljer det här sättet att visa sitt engagemang. I år hoppas Läkarmissionen att Aktion Julklappen når ut till fler barnfamiljer och privatpersoner i Östergötland som vill förgylla julen för barn som inte är vana att få så många paket.

– Det är ett jättebra sätt att visa de egna barnen att alla inte har det så bra som vi, säger Fredrika Berge från en föräldragrupp som är med i Aktion Julklappen som i år delar ut julklappar till barnhem, sjukhus och skolor och till barn från fattiga familjer i Moldavien, Ukraina och Rumänien.

Ett par veckor kvar

Paketen från julklappshjältar i Östergötland har redan börjat lämnas in. Det är enkelt att delta. Klapparna lämnas in, eller skickas, till olika uppsamlingsställen fram till den 22 november. I år har redan över 23 000 paket lämnats in och det går att följa utvecklingen på Aktion Julklappens hemsida, där man också hittar kontaktuppgifter till de skolor och föreningar som är med i aktionen över landet.

Lagom till jul går julklappslasset iväg Moldavien, Ukraina och Rumänien. Förra året fick 410 östeuropeiska barn en julklapp från någon i Östergötland. Läkarmissionen är varje år på plats vid en av julklappsutdelningarna och de barn i Östergötland som har skänkt julgåvor får bilder från utdelningen tillsammans med ett diplom och uppföljningsmaterial som tack för sin insats.

Aktion Julklappen drivs av hjälporganisationen Läkarmissionen. De arbetar för att förändra framtiden för utsatta människor genom att ge dem vilja och verktyg att förbättra sina livsvillkor. Sedan 1998 har mer än 430 000 barn i Östeuropa fått julklappar av barn i Sverige genom Aktion Julklappen.