• Mats Johansson är beredd att ta över tillsammans med vänsterpartiet och Miljöpartiet. Foto: Tommy Pettersson
  • Valet är över för denna gång och valstugorna forslas bort. Foto: Tommy Pettersson

Klart i Landstinget men oklart i kommunen

I måndags startade länsstyrelsens räkning av östgötarnas röster i valen till riksdag, kommun och landsting. En slutlig sammanräkning sker efter valet och slutresultatet beräknas vara klart onsdagen den 24 september.

Under valnatten kom ett preliminärt valresultat som av många anses som ett klart besked om hur det kommer att se ut i de olika parlamenten. Men riktigt klart är det inte förrän kontrollräkning och personkryss har klarats av.

Inte klar förrän det är klart

Efter valet till kommunfullmäktige i Linköping är det än så länge oklart hur den ”kommunala regeringen” slutligen kommer att se ut. Det är väldigt jämnt mellan blocken enligt de preliminära resultaten. Det skiljer bara ett mandat mellan den styrande Alliansen och de rödgröna. Även om mandatet stannar kvar över blockgränsen så kan inte Lena Mickos socialdemokrater räkna hem segern eftersom Miljöpartiet har flaggat för blocköverskridande lösningar.

Maktskiftet ett faktum

I landstinget i Östergötland tyder det mesta på att det blir maktskifte och socialdemokraternas Mats Johansson får samla ihop sina blockkollegor Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att styra Region Östergötland fyra år framåt. Moderaterna förlorade två mandat, Vrinnevilistan ställde inte upp i valet och därmed var det bäddat för ett Alliansnederlag.

– Jag är nöjd med valresultatet utifrån vårt perspektiv. Vi har bedrivit en bra valrörelse och fått stöd för vår hälso- och sjukvårdspolitik. Vi ligger 3,8 procent över i resultat jämfört med riksdagssiffrorna vilket är bra, säger Mats Johanson i en kommentar.

Alliansen säger nej

Sverigedemokraterna ökade från fyra till tio mandat vilket är nästan tio procent av rösterna och de rödgröna partierna får drygt 49 procent av rösterna vilket föranleder den borgerliga Alliansen i Landstinget att göra ett uttalande.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete alla Allianspartier emellan och är en väldigt välfungerande och sammansvetsad allians. Detta är ett samarbete samtliga Allianspartier har för avsikt att fortsätta med, säger Marie Morell, gruppledare för Moderaterna.

Alliansen har under åtta år styrt tillsammans med Vrinnevilistan och nu kommer man att avvisa all form av samarbete och samregerande med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.