• Alla utställare samlade. Foto: Stefan Hedström
  • Helene Ilke med sin blompall. Foto: Stefan Hedström
  • Sofie Malm ställer ut barnkläder. Foto: Stefan Hedström
  • Elise Elwin har gjort broscher. Foto: Stefan Hedström.

Klass gör utställning

- med Ellen Key i baksätet

Fram till den 24 maj kan man se en utställning i Hemslöjden av 22 elever från kandidatutbildningen Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet. Inspirationen har varit den mångfacetterade Ellen Key i deras byggen av allt från möbler till smycken.

Eleverna går andra året av tre på programmet, där de redan under hösten fick läsa om Ellen Key under kursen kulturhistoria.

Ellen Key levde mellan 1846 till 1926 och har varit en stor påverkan i Sverige med hennes liv som författare, pedagog och kvinnosakskämpe.

– Jag tror inte vi förstår riktigt hur stor påverkan hon har haft i Sverige. Vi har fått bekanta oss med Ellen Keys idéer om god form, och tolka dessa i en produkt. För oss som konsthantverkare låg alltså utmaningen inte bara i att lära känna Ellen Key, utan också i att över huvud taget förhålla oss till ett koncept med en uttalad idé och ideologi, berättar eleven Helena Ilke.

Speciell uppgigft

Till utställningen har man fått i chansen att kopiera en tidigare produkt.

– Den här uppgiften har vissa använt för att utveckla sig tekniskt genom att upprepa momenten, och vissa uttrycksmässigt, genom att vidareutveckla den tidigare produkten och utforska eller förstärka sitt formspråk. Utbildningens kurser kretsar ofta kring olika begrepp, perspektiv eller koncept, och vi studenter väljer i stort sett fritt vilka material vi vill uttrycka oss i, beskriver Helena Ilke.

Olika material

Helena Ilke kommer ofta tillbaka till sin kärlek för bruksföremål och allmoge, så också i den här uppgiften.

– Jag har gjort en blompall i trä som jag gjorde med utgångspunkt att jag ville göra ett föremål som passade och behövdes i Ellens hem. När vi var där på studiebesök reagerade jag på att några krukväxter var placerade på golvet och valde utifrån det att göra en blompall. Pallen är formmässigt inspirerad av den blomtrappa som finns i salongen och som Ellen själv designat, berättar Helena Ilke.

- Min ambition är att ha egen tillverkning av inredningsföremål och leksaker hemma i verkstaden i Törnevalla, gärna i kombination med att skriva om slöjd och hantverk, avslutar Helena Ilke.