• Sirkka Lamminen står på scen som solist när Linköpings symfoniorkester håller nyårskonsert. Foto: Linköpings symfoniorkester

Klassiska stycken inför nyårsskålen

Traditionsenligt bjuder Linköpings symfoniorkester in till nyårskonsert under eftermiddagen på nyårsafton.

En scen full av dansare, musiker och solister på Konsert och kongress kan tänkas bli den perfekta upptakten till kvällens firande.

–Det blir alltid utsålt eller nästintill. Oftast ser vi en annan publik en vad vi är vana vid, just på nyårsafton. Besökarna som kommer gör det nog för stämningens skull. Det är ju oerhört festligt med en symfoniorkester, säger Per Aspenberg, ordförande i styrelsen för Linköpings symfoniorkester samt cellist i orkestern.

Musik med muskler

Välrenommerade dirigenten Per Borin leder orkestern och sopranen Sirkka Lamminen framför solon medan orkestern spelar och Linköpings balettförenings dansare svävar över scengolvet.

– Bland annat framför vi delar ur Romeo och Juliabaletten så det blir inte enbart sockersöta stycken utan även musik med lite muskler i, menar Per Aspenberg. Klassiska ”An der schonen blauen Donau” och ”Lundbys champagnegalopp” framförs medan ”Kärleken till de tre apelsinerna” kan ruska om de vanliga valserna en aning, menar Per Aspenberg i varje fall.

Eftermiddagskaffe

Den populära konserten drar igång klockan tre på dagen och avslutas lagom till att man hinner hem för att förbereda middagen.

– I år kommer vi att vara cirka 100 personer på scen, både professionella och amatörer som gör allt för att ge en maximal upplevelse, hälsar Per Aspenberg.