• Andreas Brage är stolt ägare till anrik luchbar. Foto: Max Elofsson
  • Den första annonsen som infördes i pressen 1956. Foto: Max Elofsson

Klassiskt lunchhak 60 år

Nu i dagarna fyllde den klassiska lunchkrogen Drottningbaren 60 år. Ägaren Andreas Brage har haft den i sin ägo sedan 2008 och vet att berätta om sin lunchservering.

Drottningbaren ligger i hörnet av Drottninggatan och Djurgårdsgatan, men adressen är faktisk Elsa Brändströmsgata, i utkanten av själva city. Man öppnade verksamheten den nionde mars 1956 och kunderna har självklart både kommit och gått.

Gäst hela livet

– Det finns de gäster som gått och ätit här nästan hela livet. Sådant är verkligen roligt att få vetskap om, menar Andreas Brage då vi stör honom precis innan han och resten av personalen ska servera torsdagens ärtsoppa med tillhörande pannkakor. Varje dag serverar man klassisk husmanskost och så har det varit sedan starten 1956. Självklart ser det inte ut som på 50-talet och det är inte särskilt länge sedan som Drottningbaren genomgick en ombyggnad.

Gått bra trots kris

– Bara för några dagar sedan kom det in en äldre kvinna som berättade att hon arbetat här. De mesta är bytt sedan dess men så klart kände hon igen sig. Hon hade många roliga historier att berätta från den tiden och hon var en sådan där härlig gammal kvinna som jobbat på krogen hela livet med ett, minst sagt, mustigt språk, berättar Andreas Brage.

– Det var mitt under brinnande finanskris men det har ju visat sig att det gått bra ändå, skrattar den glade kocken som inte ångrat en dag att han satsade på att ta över stafettpinnen till den anrika lunchbaren.