• RF ordförande Björn Eriksson kom tillbaka till Linköping och invigningstalade på konferensen. Foto: Tommy Pettersson

Klättrar i idrottsranking

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson var på blixtbesök i Linköping i veckan. Denna gång var han tillbaka på ”hemmaplan” för att invigningstala på tidningen Sport & Affärer och Linköpings kommuns arrangemang ”Professionell Idrott”.
Björn Eriksson talade om matchriggning, kamp mot huliganer och antidopningsarbetet men trots att han var vältalig som vanligt så var det nog presentationen av landets främsta idrottskommun 2015 som var det mest emotsedda på seminariet.

Stockholm i topp igen

Sport & Affärer är en tematidning som kommer som bilaga till Dagens Industri och nu presenterade man Stockholm som Årets Idrottskommun 2015, följt av Karlstad, Malmö, Göteborg och Linköping. Malmö blev Årets breddidrottskommun med Halmstad på andra och Linköping på tredje plats. Norrköping hamnade på plats nummer 25.
Linköping blir tredje bästa breddidrottskommun och kom på femte plats när det gäller årets främsta idrottskommuner. Linköping har arbetat långsiktigt för att bli en stark idrottskommun.
Bland annat har kommunen satsat medvetet och aktivt på att stötta dam- och tjejfotbollen i samverkan med Östergötlands fotbollförbund.

En miljon till Bredd

Kultur- och fritidsnämnden har nyligen fattat beslut om den så kallade breddmiljonen. Det är ett stöd för idrottsföreningarnas arbete med att stärka breddverksamheten, till exempel genom att få en jämnare könsfördelning och nå ut till grupper som för närvarande är underrepresenterade i verksamheten, till exempel personer med funktionsnedsättning.
– Resultatet i rankingen ger ytterligare sporre att jobba vidare med de satsningar vi påbörjat, breddmiljonen och eventstrategin bland annat. Linköpings kommuns eventstrategi har en hög ambitionsnivå, med målet att bli en av Sveriges tre främsta eventstäder. Linköping ska arbeta aktivt för att arrangera event inom fyra prioriterade områden, där idrott är ett. De övriga är kunskap och innovation, kultur och hälsa, samt nöje, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Under perioden 1 juli 2014 – 30 juni 2015 tog Linköpingsidrotten hem 12 SM-guld, lag och individuellt.
Linköpings Volleybollklubb, LHC dam, Linköpings Golfklubb, Linköpings Skytteförening, Linköping Curlingklubb, LASS, Linköpings Handikappidrottsförening och Noc Out (triathlon) tog medaljer.

Norrköping klättrar

Norrköping har gått framåt på listan bland landets främsta idrottskommuner och ligger nu med bland topp 25. Rankningen på huvudlista med de 25 främsta idrottskommunerna analyserades utifrån ett tjugotal kriterier som till exempel faktorer som påverkar den regionala tillväxten, breddidrotten samt elitidrotten.
– Med den stora bredd av idrottsföreningar, elitlag, evenemang och de många platser som finns att utöva idrotter på så finns här finns något för alla, säger Olle Vikmång (S) ordförande för kultur- och fritidsnämnden.