• Ett hopp för klimatet. Titti Knutsson uppmanar alla att lägga ut bilder på Instagram med hashtaggen #hoppforklimatet. Foto: Kajsa Nilsson

Klimatfolket samlas online

För att påtala vikten av att diskutera klimatfrågor har Titti Knutsson samlat berättelser på sin nya hemsida Klimatfolket. Hon publicerar texter och podcasts där innehållet rör klimatfrågor från olika perspektiv.

Titti Knutsson intervjuar och sammanställer texterna. Ljudupptagningarna från intervjuerna publiceras oklippta som podcasts.

– Jag gräver där jag står och sätter ihop berättelser från personer i länet. Jag är nyfiken av mig och genom Klimatfolket får jag möjlighet att lyssna på människor, säger Titti Knutsson som har bakgrund som kulturvetare med journalistinriktning.

Hon har skrivit flera böcker och är en flitig skribent. Under förra året engagerade hon sig som kultursamordnare för Klimatriksdagen som hölls i Norrköping i juni och har alltid haft ett intresse för klimatfrågor.

Samlingsplats

Klimatfrågorna är ständigt aktuella, inte endast under supervalåret. Nu vill Titti Knutsson skapa en samlingsplats för klimatdiskussioner. Tanken är att idén ska växa till andra län framöver. Till dess arbetar hon ideellt för att fylla på Östergötlands nya klimatsajt på nätet.

– Jag publicerar fyra intervjuer vid lanseringen och har material för tre till. Sedan vill jag ha tips från allmänheten. Jag försöker blanda både åldrar och professioner och skapa en spridning i intervjuerna som publiceras.

Vid lanseringen har Titti Knutsson intervjuat Elisabet Gregersen som är lokal samordnare för Run for your life samt Stefan Jonsson som är lärare i träslöjd och egenföretagare. Skribenten är inte närvarande i texten. I stället har hon skrivit texten som om det är den intervjuade som berättar.

– Jag har försökt fånga personernas språk och låter dem ta mycket plats i texten med fokus på vad de arbetar med, förklarar hon. Som nummer 50 eller 100 i ordningen ska hon låta någon annan skribent intervjua henne så att hennes egen berättelse också finns med bland de andra.

Klimatkalas och utställning

Titti Knutsson drömmer större än att bara ha en ideellt driven hemsida.

– Jag vill kunna ordna en fest, ett klimatkalas, om ett år eller så. Jag vill också göra en bok och en utställning som kan skickas runt i länet på de olika biblioteksfilialerna. Drömmar har jag gott om, säger hon och ler.

Klimatfolket är framför allt en hemsida men initiativet finns även representerat på Facebook, Twitter och Instagram. Titti Knutsson uppmanar alla att ta ett hopp för klimatets skull och lägga upp detta på Instagram med hashtaggen #hoppforklimatet.