• Tanja Nytorpet och Evelina Thunholm tycker att det är viktigt att frisörer har utbildning och Gesällbrev. Foto: Emma Garzon

Klipska frisörer öppnat salong

Sedan Evelina Thunholm och Tanja Nytorpet träffades på Svenska Frisör Akademin har de drömt om att starta eget. Nu, sex år senare, står de i sin alldeles egna frisörsalong Hair Evolution med saxarna i högsta hugg.
Den 10 september slog frisörsalongen upp portarna och sedan dess har det inte varit en lugn stund.
–Det känns jättekul att vi äntligen har startat en egen salong, och att det har gått så bra hittills! Annars är det här en lugn period inom frisöryrket, så vi är chockade över hur många dagar som har varit fullbokade, säger Evelina Thunholm och ler stort.

Krav på Gesällbrev


Både Tanja Nytorpet och Evelina Thunholm utbildade sig på Svenska Frisör Akademin och de poängterar hur viktigt det är med utbildning och Gesällbrev.
–Det har blivit mycket bättre. Men det är fortfarande vanligt att personer utan frisörutbildning öppnar en salong, berättar Evelina Thunholm.
–Jag tycker att Gesällbrev ska vara ett krav, fyller Tanja Nytorpet i.

Anställda på olika salonger


Efter utbildningen har de varit anställda på olika frisörsalonger. I samband med att de var trötta på den dåliga arbetsmiljön på den förra arbetsplatsen hittade de denna salong. Den förra ägaren hade försökt sälja stället i två år, för henne var det viktigt att de som skulle ta över var några som hon kunde rekommendera till sin kunder och som har Gesällbrev.

Viktigt att vara breda


De kreativa frisörerna Evelina Thunholm och Tanja Nytorpet har även andra talanger än hår, exempelvis är de utbildade barberare.
–Vi vill fortsätta gå på många kurser. Det är viktigt att vara så breda som möjligt så att vi kan erbjuda alla något.
I framtiden har de som mål att ta ett Mästarbrev.