• Niondeklassarna Hannah Källviks, Alice Nilk, Emma Holm och Rebecca Hofvander åkte ända från Stockholm för att delta i pressvisningen och skriva om utställningen för sin skoltidning. Och för att träffa tvillingarna James och Oliver Phelps såklart. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tvillingarna Phelps spelade Fred och George Weasley i filmerna och drog stor uppmärksamhet till sig under invigningsdagen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Klädseln som Richard Bremmer hade på sig när han spelade rollen som Lord Voldemort. Foto: Kajsa Nilsson
  • Föremål från trolldrycksläran. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många känner nog igen Dolores Umbridges rosa kontor från filmerna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Emma Holm blir sorterad. Hon hoppades på Huffelpuff och hatten hörde hennes önskan. Foto: Kajsa Nilsson

Kliv in i magins värld

8 000 förköpsbiljetter var sålda dagen innan premiären av Harry Potter – the exhibition på Nya Parken. Förra veckan öppnade utställningen och håller öppet dagligen till och med den 7 september.

Hundratals föremål samsas om ytan inne i den närmare 1 500 kvadratmeter stora lokalen. Många föremål är original från filminspelningarna men en del är kopior. Bland originalföremålen finns flera klädslar, till exempel quidditchuniformer, Harrys trollstav och glasögon samt Voldemorts böljande dress.

Det första besökarna får vara med om är att bli indelade i ett elevhem av sorteringshatten. Precis som i filmen får den nyanlända studenten gå fram och sätta hatten på sitt huvud och sedan få besked om vilket av Gryffindor, Slytherin, Rawenclaw och Huffelpuff som passar en bäst. Sedan börjar äventyret i Harry Potters värld. Med audioguide får besökarna ut mer av besöket.

Kasta klonken

För att skapa ordning bland de många föremålen är utställningen uppdelad i olika sektioner, bland annat Stora salen, Quidditch och Mörka skogen. I quidditchrummet kan besökarna pröva på att kasta klonken genom de runda målen och på ett annat ställe finns möjlighet att dra upp skrikande mandragoraväxter ur jorden. I Hagrids stuga kan man slå sig ner i karaktärens stora fåtölj.

För den inbitna Harry Potter-älskaren finns mycket att titta på och känna igen från filmerna. Utställningen är välproducerad med stämningshöjande ljud- och ljuseffekter.

Fakta Harry Potter

Harry Potter är berättelsen om pojken som överlevde en dödsbesvärjelse och som elvaåring fick reda på att han var född till trollkarl. J K Rowlings sju böcker filmatiserades mellan 2001 och 2011 och blev totalt åtta filmer.

Utställningen är producerad av Global Experience Specialists, Inc. (GES).

Filmerna är huvudsakligen filmade utanför London i Hertfordshire, England, på Leavesden Film Studios. De autentiska föremålen och kläderna som ses i Harry Potter -the exhibition är ett lån från Warner Bros.

Missa inte: Harry Potters trollstav, hippogriffen Vingfåle, Gyllene kvicken, Hermiones tidvändare och alla klädslar.