• Det här är en favoritplats för Peter Lannesand - vinkällaren. Foto: Julia Kimell

Klubben för vinälskare

Linköping har en egen vinkällare där medlemmar i vinklubben får lagra sina bästa viner under optimala förhållanden. Det är Peter Lannesand och Bertil Wilhelmsson som i dag driver klubben sedan 7,5 år tillbaka på hobbybasis.

Att vara medlem är kostnadsfritt men det är inte lagringen. Medlemmarna får utskick om provningar och arrangemang där de kan lära sig mer om vinens ursprung ett par gånger i månaden.

– I kväll är det tema Portugal och på lördag provar vi viner från Systembolaget. Så man lätt kan köpa hem det man gillar också, berättar Peter Lannesand när vi träffas i den angränsande matsalen bredvid den populära källaren. Naturligtvis har han ett eget hörn i den också, där han omsorgsfullt lagrar sina favoriter i källarens 14,5 grader med 65-70 procents luftfuktighet. I dag är han inne på pinot noir och bourgogne men frågar man honom i morgon står någon annan högst upp på önskelistan.

– När man som jag håller på provar nya viner händer det att man kommer i kontakt med någon gammal favorit också. Vin som jag inte gillar häller jag ut.

Finns det någon sort du verkligen inte gillar?

– Bland det värre jag smakat är Morbergs viner på bag and box. Jag trodde han kunde leverera men jag hade fel. Överlag är det väldigt stor skillnad mellan lådvin och vin på flaska.

Skaldjur med dryck

Sedan har de sina uppskattade skaldjurskvällar också i samarbete med Allfisk. 16 personer får rum i vinkällarens restaurang och det är först till kvarn som gäller. Skaldjuren serveras till champagne och de brukar ta bubbel inne i sin vinkällare.

– Det blir alltid jättelyckat. I lördags hade vi vårt nittonde på 1,5 år.

Inte bara medlemmarna bokar, det kan även möhippegäng och dylikt göra. Några svensexor som prövat öl eller whisky har de också haft. Allt från enklare provningar till trerättersmiddagar alltså, kock och servritörer tar hit från grannrestauranger.

Förebild i Stockholm

– Idén med vinkällaren kom när jag såg vinkällaren Grappe i Stockholm, och det blev sedan dess en dröm att bygga en sådan även i Linköping. Jag fick hjälp att hitta den här lokalen som då var en råkällare med sand på golven men mina tre kollegor såg potentialen, och det blev jättebra! Vi har även en vinkällare i Västervik, och så skulle jag gärna ha en till här i stan. Men blir det för stort tappar man väl det familjära.

Efter tre år blev det fullt i vinfacken. Då byggdes det 20 till, som även de fylldes snabbt. Nu finns det 78 stycken, och antalet medlemmar är över 700. Både företag och privatpersoner.

– Det är flera företag som är medlemmar här och drar nytta av att kunna boka möten här i lokalerna. De som flyttat från villa in till mindre lägenheter är också en stor grupp, tillsammans med de som sparar sina rariteter för att sälja på auktioner. En bra vinkyl kostar 25 000, så man får tänka lite på mervärdet av att vara medlem här.