• Lagledaren Anders Karlsson och tränaren Jens Åkerlund i Åtvidabergs Bandyklubb hoppas att laget kan ta sig till allsvenskt kval och även ta steget upp. Men det är flera tuffa hinder på vägen för att ÅBK ska klara av det hela. Foto: Leif Larsson

Klurig väg mot allsvenskan för ÅBK

Förra säsongen kvalade Åtvidabergs Bandyklubb för att gå upp i allsvenskan. Det gick inte. Nu hoppas man på bättre lycka. "Det hänger mycket på det mentala för att klara ett kval och att laget fungerar spelmässigt", fastslår Jens Åkerlund, tränare i ÅBK.

Hemvävda ÅBK, med 18 av 20 man från Åtvidaberg i truppen, har övertygat denna säsong. När division 1 mellersta hade avverkat två tredjedelar hade laget vunnit elva matcher, kryssat i en och inte förlorat någon. Inte minst offensiven imponerar med 110 mål på ett dussin matcher, alltså nio mål i snitt per kamp. Vägen mot kval till allsvenskan (andranivån i svensk bandy) verkar utstakad för serieledaren.

– Det har gått ungefär som vi hoppats. Grabbarna var duktiga ifjol, vi har nästan samma trupp nu och har dessutom fått tillbaka ett par bra spelare som varit i ÅBK förut. Det är ett ungt gäng som är ett år äldre och skaffat mer rutin, påpekar tränaren.

Svår kvalserie

Målsättningen är åter att nå kvalet men vägen dit och vidare upp i allsvenskan är riktigt klurig. Endast vinnaren i var och en av de sex division 1-serierna får kvala och sedan är det bara vinnaren i de båda kvalserierna som tar steget upp i den nya allsvenskan som görs om från två serier till en nästa säsong. I kvalserien är det fyra lag som möter varandra hemma och borta, tre division 1-lag och ett allsvenskt.

– Om vi tar oss till kvalet så måste vi lyfta oss en eller två klasser jämfört med i dag för att ha en chans. Det allsvenska laget i kvalet har förstås mer grundfart och division 1-laget Åby/Tjureda som säkert går till kval har investerat i många nya spelare och höjt sin kvalitet, förtäljer Jens Åkerlund.

Ingen enkel uppgift för ÅBK alltså. Tränaren pekar på viktiga ingredienser för att ordna uppflyttningen.

– Det gäller att minimera misstagen eftersom man blir oftare straffad för dem i kvalet än i division 1. Det blir säkert målsnåla matcher så man kanske ska söka mer hörnor och andra fasta situationer för att få bra lägen att göra mål.

Offensivt lag

ÅBK är i grunden ett offensivt och anfallsglatt lag. Laget innehåller skridskostarka och tekniska spelare som har förmågan att ofta såga sig igenom motståndarförsvaren i division 1.

– Den främsta styrkan är att många är delaktiga. Vi behöver inte lita på att samma två eller tre spelare ska leverera. Vi har ofta omkring tio spelare i varje match som gör mål eller assisterar. Men precis som i alla idrottslag så finns det saker att förbättra.

Hos ÅBK är det försvarsspelet.

– Vi är bra defensivt men måste bli mer skärpta och hålla fokus hela tiden. Vi är ett ungt lag som gillar att anfalla mycket men ibland försöker vi för snabbt komma till avslut eller slå den avgörande passningen med följd att det blir luckor bakåt, förtäljer ÅBK-tränaren.

Sportsliga steg

Om Åtvidabergs Bandyklubb mäktar med att ta steget upp i allsvenskan så blir ekonomin en knäckfråga med inte minst en del kostsamma långresor. Även sportsligt krävs det mer.

– Om vi går upp måste vi öka träningsdosen för att hänga med i tempot. Vi måste nog också bredda truppen med en eller två spelare, påpekar Jens Åkerlund.

Men först ska således både slutet på seriespelet och ett besvärligt kval klaras av.