• Svamp och bär. Knud säljer allt inom frukt och bär. Foto: Tommy Pettersson

Knud säljer bär på torget

I nio år har Knud Jonassen sålt bär, frukt och svamp på Stora torget i Linköping. Ibland är det upp och ibland är det ner då allt beror på vädret. Dock smakar årets skörd väldigt bra.

Visst har det väl varit en bra sommar och regnar det inte så gör även Knud Jonassen på Stora Torget bra affärer där han säljer jordgubbar, plommon, hallon, blåbär och lite svamp.

– Nästa vecka kommer lingonen, det brukar alltid sälja riktigt bra och vad jag minns från förra året så var det en kund som köpte fem lådor på en gång. Antagligen gjorde han sylt på den, säger Knud och ser nöjd ut. Årets skörd har varit bra och nu kommer svampen också. Tidigare har det varit lite för torrt men i och med att det nu kom regn så växer det så det knakar ute skogen.

Oktober

– Förra året stod vi här på torget enda fram i oktober. Det är inte omöjligt att det blir så i år också. Frukten är verkligen bra i år, jordgubbarna är söta och goda och för att inte då tala om hallonen som är även de är både söta och goda, menar Knud Jonasson som ju kan det här med bär och svamp. Allt han säljer är självklart svenskt även om det kanske inte är plockat direkt bakom husknuten.

– Linköpingsborna är duktiga på att handla och vet vad de vill ha, avslutar Knud Jonassen, rutinerad bärförsäljare.