• Det bildades en lång kö till Resemässan i Linköping. Foto: Tommy Pettersson
  • Turkietresors marknadschef Viveka Björkman. Foto: Tommy Pettersson

Kö till resande Resemässa

Resemässans resa gick vidare från Norrköping till Linköping. I helgen arrangerades Resemässan för sjunde gången i rad och som vanligt var det så mycket besökare att det var svårt att ta sig fram till någon av de 50 utställarna som hade plats i Konsert & Kongress. Resemässan börjar bli en populär institution.

Turkiet verkar vara svenskarnas absoluta favorit som besöksmål och har varit så en längre tid. Från början var det badstränder och exotisk kulturmiljöer som drog svenska turister. Därefter kom barnfamiljerna till Turkiet i och med att priserna och restiden var acceptabla.

På senare år har landet seglat upp som en av de mest besökta destinationerna för golfamatörer från Sverige. Men vad som är i vardande är upplevelse och kulturresor. Har man inte varit i Kappadokien någon gång så boka en tripp dit direkt.

Resande sällskap

Turkietresor var en av utställarna i Norrköping och Linköping som gav information om nya och gamla resmål. Företaget kan sägas vara på hemmaplan i Östergötland. Det var här som Reidar Svedahl var med och startade Turkietresor. Nu sedan två år tillbaka har man flyttat sitt huvudkontor till Stockholm men har butiksförsäljning och framförallt finns det charterflyg direkt från Norrköping.

– Turkietresor i Sverige bildades sommaren 2007 och bolaget började flyga från Norrköping och Stockholm våren 2008. Från och med säsongen 2014 har vi avgångar från 13 flygplatser i Sverige bland annat Stockholm, Göteborg och Norrköping. Nu i år startar vi från två nya avreseorter, Malmö och Karlstad, berättar Turkietresors marknadschef Viveka Björkman och fortsätter.

– Vi satsar på regionala flygplatser i stor utsträckning för att det är bekvämt och billigare att resa från platser som ligger i närheten av bostadsorten. Just här i Norrköping är vi etablerade och har en bra flygplats, säger Viveka som tror att Turkiet kommer att behålla förstaplatsen i svenskarnas hjärtan ett tag till.

Nu så här i smällkalla vintern förstår jag varför man anordnar resemässor. Alla vill bort från kylan och ner till värmen så här års och nu rullar mässan vidare i landet. Nästa gång hamnar man förmodligen i Visby.