• Rydhagen, Edlund och Sanfridson på besök. Kommunalråden var nöjda med vad det såg på Åleryd. Foto: Tommy Pettersson
  • Zentio och Alf, både med förnamn Christin men en stavar med e på slutet, är verksamhetschefer på det nyliga övertagna vårdboendet. Foto: Tommy Pettersson

Koalitionen besökte Åleryd

De ledande Linköpingspolitikerna Kristina Edlund, Mikael Sanfridson och Birgitta Rydhagen, besökte nyligen Åleryds vårdboende i Linköping. Ett boende som det kommunala bolaget Leanlink tog över vid årsskiftet.

Kristina Edlund, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande och hennes partikamrat och tillika äldrenämndens ordförande, Mikael Sanfridson besökte tillsammans med utförarnämndens ordförande, miljöpartisten Birgitta Rydhagen, Åleryds vårdboende för att förhöra sig om, bland annat, hur själva övertagandet gått. De båda enhetscheferna Christine Alf och Christin Zentio visste att berätta.

– Själva övertagandet skedde den förste januari i år och jag måste säga att det gick väldigt bra. Leanlink har rutiner för både övertagande och överlämnade, menar Christin Zentio som berättar att det är inget litet boende som man nu tagit över då man har över 160 platser, drygt 150 anställda på olika procenttal och med en stor verksamhet. De allra flesta som arbetade på Åleryd valde att stanna kvar och fortsätta sitt arbete men nu i Leanlinks regi.

Den viktiga måltiden

– Måltiderna kan mycket väl vara det viktigaste för de som bor här och vi arbetar ständigt på att utveckla både maten och måltiden och har därför anställt en kock för att utveckla just detta, berättar Christin Zentio som lättar lite på förlåten och låter oss veta att man kommer att, i sann Sigge Fürst-anda, kommer att ha en frukostklubb en gång i månaden och att det planeras både pubkvällar och alla en alla hjärtansdag buffé nu på tisdag den 14 februari.

Uppkopplings snarast

Politikertrojkan ser nöjda ut. Mikael Sandfridson berättar om den digitala satsning som nu görs på de olika vårdboendena i Linköpings kommun. De båda Christinorna berättar att då det har samtal med den som ska flytta in ofta ställer frågan "är ni uppkopplade. Vi ler åt frågan men för många äldre har olika tekniska prylar blivit viktiga när det kommer till att hålla kontakt med barn och barnbarn via olika sociala forum. Något som inte förkom för, låt oss säga, tio år sedan.