• Nu har Timo Horne återvänt till Linköping och den här gången har hans karaktäristiska koltrastar fått sällskap av andra flygfän. Foto: Dennis Petersson
  • Med sina makro-målningar har han gjort insekternas dolda värld synlig för det mänskliga ögat. Foto: Dennis Petersson
  • Förutom de humoristiska tavlorna har han även mer realistiska inslag. Här ser vi en hederlig domherre. Foto: Dennis Petersson
  • Mycket av inspirationen får han vid hemmet på Öland. Foto: Dennis Petersson

Koltrastarna har fått nytt sällskap

Timo Horne, känd för sina karaktäristiska koltrastar som lurar ögat, är tillbaka i Linköping. Efter sex år ställer han återigen ut på Galleri Magnifik och den här gången har fåglarna fått sällskap av insekter. En färgexplosion med humörhöjande effekt är att vänta. "Om jag inte kan måla en fågel som ser ut som en fågel får jag gå åt andra hållet", säger han.

Efter 20 år inom Linköpings reklambransch tog han med sig flyttlasset och bosatte sig på Öland. Han hamnade i Kastlösa, mitt på Alvaret, med 100 invånare på vintern, men tusentals under sommarmånaderna. Här trivs konstnären Timo Horne, med närhet till naturen och alla dess arter får han inspiration och motivation till sina målningar, som trollbundit Linköpingsborna tidigare. 

– För sex år sedan vann jag en konsttävling, då började folk helt plötsligt upptäcka mina tavlor och jag nådde en allt större skara, men jag har sålt tavlor sedan 1980-talet, säger konstnären och fortsätter:

– Målat har jag gjort ända sedan jag var barn, min mor målar ikoner och dessutom är jag släkt med en välkänd konstnär i Finland, så det kom väl med modersmjölken på något vis.

Succé direkt

Nu har konstnären återvänt till Linköping. För fem år sedan ställde han ut på Galleri Magnifik, då blev det en stor succé. I helgen hade han vernissage för sin andra utställning som går under namnet "Fåglar och Flygfän", en utställning som kommer att finnas tillgänglig i lokalerna på Drottninggatan till den 19 december.

– Man ska ju inte ställa ut för tätt, men det kändes som en bra tidpunkt att återvända. Grejen med mina tavlor är att man ska bli glad när man ser dem, glädjen till naturen finns i dem alla, och lyckas jag med det är jag nöjd med utställningen, säger Timo Horne.

Hornes signum

Tavlorna är nytillverkade och den här gången har fåglarna fått sällskap av insekter. Fjärilar och gräshoppor blandas med de karaktäristiska koltrastarna i en riktig färgexplosion, dessutom luras betraktarna av 3D-illusioner, något som är konstnärens signum.

– Det var den detaljen som fick det att lossna en gång i tiden, att lura ögat så att det ser ut som att fåglarna, eller andra detaljer, sitter på kanten av tavlan. Idén bara kom till mig, sedan tog det väl ett 50-tal tavlor innan skuggorna och tekniken satt perfekt, säger Timo Horne och avslutar:

– Om jag inte kan måla en fågel som ser ut en fågel får jag gå åt det andra hållet, och då blir det en serieteckning av det hela med de naiva och barnsliga inslagen, men jag har givetvis både och. Det känns otroligt kul att vara tillbaka i Linköping.