• Beatrice Frejd laddar upp med solkräm inför sommaren. Foto: Julia Kimell
  • Solkräm, ansiktssolkräm, after sun, aloe vera-gel... eller kanske brun utan sol? Produkterna finns både som kräm, stick, olja och spray och alla har sin favorit. Foto: Julia

Kom ihåg att skydda huden från solen

Är du ute på ett lunchärende är det lugnt men spenderar du lång tid i solen är det viktigt att smörja in sig för att inte bli bränd. – Hur känslig du är beror förstås på vilken hudtyp du har, men det kan vara en bra idé att söka sig till skuggan mellan klockan 12 och 15 då solen är som allra starkast, säger Beatrice Frejd som är rådgivare på Apoteket.

Att ha på sig hatt och keps är också bra för att undvika solsting, och sedan har många skönhetsprodukter redan inbyggt solskydd, såsom foundation, schampo och läppstift.

Solkrämen kan vara uppbyggd av olika verksamma ämnen så alla ska kunna hitta något som passar och inte skapar allergi.

– Det finns solkräm som absorberas av huden men som kan ge kontaktexem. Och så finns det pulverbaserad som passar bra till barn. Det lägger sig som ett lager och reflekterar bort solljuset. Det negativa med det är att det kan bli vitt och kladdigt, även om det är mer effektivt och allergivänligt. Det gäller att testa sig fram, det finns ingen garanti att en solkräm funkar åt alla, säger hon.

De flesta solkrämerna är oparfymerade vilket rekommenderas, och de med parfym har det främst för att täcka över ämnen ibland luktar lite tråkigt. Och visste du att solkräm i grunden är grönaktig? Färgämnen tillsätts för att den ska bli vit.

Blir brun av sfp

Det är en vanlig missuppfattning att hög solskyddsfaktor gör att man blir mindre brun. Snarare är det så att man blir mindre bränd och inte fjällar. För fjällning innebär att den mesta färgen försvinner och att huden åldras i förtid – man är extra känslig om man någon gång bränt sig. Solen är starkare nu än förr, så sololja är inte lika vanligt som på 80-talet.

– Och framför allt håller man brännan längre om man smort in sig. Sedan är det faktiskt en del som får herpes av solen när de bränner läppar – så kom ihåg att smörja in dem, och ge öronsnibbar och näsa lite extra omsorg på samma gång. Det finns även en speciell solkräm som är mindre fet och lämpar sig till ansiktet.

Aloe vera för bränd hud

För den som trots allt bränt sig har aloe vera en läkande effekt och lugnar huden. Det finns också after sun-produkter och kylbalsam som lindrar smärtan, men använd oparfymerade produkter så det svider mindre.

– Har man bränt sig så ska man såklart undvika solen, och är man så pass bränd att man fått blåsor ska man uppsöka sjukvård. Det är trots allt en brännskada.

Men vi behöver solen och dess livsgivande D-vitamin. Så fort man går utomhus en solig dag sätter den igång att tillverkas; det krävs verkligen inte timmar solbadandes för att fylla på depåerna.

Soltips

Smörj in dig – du blir brun trots skyddet!

En låg solskyddsfaktor kan räcka, men det finns upp till solskyddsfaktor 50 för den extra känslige eller till Thailandsresenären.

När du badar – självtorka. Om du torkar med handduk får du med dig solkrämen och måste smörja in dig igen.

Håll dig i skuggan när solen bränner på som mest – extra viktigt för barn som ska bära kläder och ha solhatt.

Det finns speciella solprodukter för barn med extra skydd som även kan användas av vuxna. De är oparfymerade och består av ämnen som är mer anpassade till barns hud.