• Först blev musikanterna avpolletterade via mejl. Foto: Tommy Pettersson
  • Men nu är de tillbaka. Foto: Foto: Tommy Pettersson

Kommunen backar om gårdsmusikanterna

Nu backar kommunen i sitt beslut om att säga upp de mycket populära gårdsmusikanterna Lasse Ström och Jacek Malisz. Redan den 21 maj är de tillbaka där de hör hemma.

Lasse Ström är självklart mycket glad och smått rörd över det folkliga stöd de känt.

Det var i förra veckan som Linköpings Tidning uppmärksammade att de populära gårdsmusikanterna Lasse Ström och Jacek Malizs skulle få sparken efter 33 år som ett stadigt inslag i gatubilden i friluftsmuseet Gamla Linköping.

Rörd av stöd

Musikanterna fick veta om avskedet via ett mejl från Gamla Linköpings ansvariga chef Tina Karlsson. Då var Lasse Ström både ledsen och besviken. Nu känner han sig rörd över stödet som strömmade in.

– Jag måste säga att jag är både rörd och glad över det stora stöd vi fått. Jag hörde att över 100 000 personer hade sett olika inlägg om det som hänt på olika sociala medier. Tidningar, radio och tv har hört av sig och jag har verkligen känt av att vi är omtyckta och uppskattade. Efter ett tag hörde Tina Karlsson av sig och bad om ursäkt för att hon enbart hört av sig via e-post och sedan frågade hon om vi ville spela sommaren 2016 trots allt. Självklart ville både jag och Jacek det och det finns inget agg från vår sida mot vare sig Tina Karlsson eller kommunen på något sätt.

Tillbaka 21 maj

– Så nu är vi tillbaka och redan 21 maj spelar vi på 70-års firandet av att man tog beslut om att uppföra Gamla Linköping. Sedan kommer vi spela från midsommar och in i augusti. För första gången spelar vi under hela juli, säger Lasse Ström med glad röst.

Tina Karlsson är också glad och säkerligen lite lättad.

– Jag visste nog om att de var populära men att de hade det här stödet av Linköpingsborna hade jag igen aning om. Nu har jag via min chef, kultur och fritidsdirektören Karin Olanders, fått pengar så vi nu kan ha gårdsmusikanterna hos oss igen. Vi har en ansträngd budget och jag hoppas att den här historien kan kasta lite ljus över hur det ser ut för oss.