Kommunen polisanmäler chef

 Åtvidabergs kommun har beslutat att gå vidare och polisanmäla sin, före detta, fastighetschef efter att det förekommit oklarheter med olika fakturor. En av de två kommuncheferna Andreas Capilla, är besviken.

Enligt den granskning som en oberoende revisionsfirma gjort så har den nu avskedade fastighetschefen skrivit på fakturor för ett långt större belopp än de 400 000 kronor som man först misstänkte att det rörde sig om. Totalt rör det sig snarare om dryga två miljoner kronor som runnit ut ur kommunens kassa i form av betalning för arbeten som inte var utförda. Jobben var beställda av leverantörer som är helt nya för kommunen, och som man varken tidigare har anlitat eller känner till. Den tidigare fastighetschefen har haft slutgiltig beslutsattest och är ytterst ansvarig för de fakturor som godkänts för betalning. -Sjävklart känner jag mig besviken, dels på den tidigare fastighetschefen men också på hur våra rutiner i de här frågorna löpt, menar Andreas Capilla när vi pratas vid över telefonen.

-Vi har nu tagit beslutet att polisanmäla vår förra fastighetschef men just nu finns det ingen sådan upprättad då vi håller diskussioner med polisen om hur en sådan anmälan kan se ut. Men att vi kommer att anmäla den henne, det är helt klart.

Fastighetschefen avskiljdes från sitt arbete redan i december och ingen lön betaldes heller ut efter det. I mars fick hon avsked och det kommer att bli en arbetsrättslig process i och med detta men den är självklart särskild från den kommande polisanmälan.

Övertrett befogenheter

Den före detta chefen ska även ha överträtt sina befogenheter vid renoveringen av skolorna i Grebo och Björsäter.

- Jo, det stämmer, kommenterar Andreas Capilla och fortsätter.

- Jag frågade henne så sa hon att allt var i sin ordning men hon ljög därmed både mig och de olika tjänstemännen rakt i ansiktet. Som chef litar man ju på dem man jobbar med och dem man kanske, till och med varit med anställt, så jag fann då ingen anledning till oro.  Man har även granskat perioden före och efter fastighetschefens anställning och har för denna period inte funnit fakturor från leverantörer som inte utfört arbete. Den förra fastighetschefen har också överskridit sina befogenheter genom att beställa och överenskomma finansiering av arbeten, investeringsprojekt, som endast kommunfullmäktige har mandat att besluta om. Revisionsfirman kritiserar även kommunen och deras rutiner. Den kvinnliga fastighetschefen avskedades i mars.