• Åtvidabergs kommun tar över Kopparvallen av Kopparvallen AB. Foto: Lars-Göran Bexell

Kommunen tar över Kopparvallen

Åtvidabergs kommun kommer under våren att ta över bolaget Kopparvallen AB. Bland annat för att möjliggöra att konstgräset på arenan kan bytas ut. – Vi är beredda att ta det långsiktiga ansvaret för att säkerställa Kopparvallens funktion och värde och även minimera kostnaderna, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabet Edlund (S).

Sedan i höstas har en grupp tjänstemän och politiker utrett förutsättningarna för att Åtvidabergs kommun ska ta över Åtvidabergs FF:s hemmaarena Kopparvallen AB.

Bakgrunden är bland annat att Kopparvallens konstgräs behöver bytas ut, vilket inte Kopparvallen AB har några ekonomiska möjligheter till.

I utredningen som presenterades nyligen ingår att konstgräset ska bytas ut. Fullmäktige i Åtvidaberg kommer framöver besluta om att kommunen ska öka sitt borgensåtagande med 2,5 miljoner kronor, vilket möjliggör konstgräsbytet.

Majoritet med S och M är överens om lösningen. I utredningen framgår även att ett nytt avtal kommer att tas fram. Det innebär att ÅFF:s hyra för anläggningen ska baseras på i vilken serie laget ligger i.

Grundhyran kommer att sättas till tre miljoner kronor och vid spel i Superettan ger kommunen ett anläggningsbidrag på två miljoner kronor, vilket innebär att ÅFF får en hyreskostnad på en miljon kronor. Går ÅFF upp i allsvenskan så utgår inget anläggningsbidrag.

Ett informationsmöte har hållits, där kommunen bland annat informerade om att ta över aktieposterna i Kopparvallen AB. Kommunen räknar inte med att betala något för övertagandet av aktierna.