• Det är vattnets värme som dödar ogräset, förklarar Johan Rud på Heatweed. Foto: Kajsa Nilsson

Kommunen vattnar stadens ogräs

Ny maskin hjälper till i ogräsbekämpningen

Det har nyligen köpts in maskiner som kan ersätta mankraft i kommunens rabatter. Utan att slita ut personalen fysiskt och utan att använda kemiska bekämpningsmedel kan entreprenören Thormans rensa ogräs i sommar.
Det nya effektiva sättet att rensa ogräs på bygger på en gammal idé: varmvatten. Johan Rud är ägare och teknisk chef på Heatweed technologies som sålt maskinen till Thormans. 

Han berättar om tekniken bakom succémaskinen.

– Den använder vatten som värms upp, genom tryck ändras vattnets kokpunkt. Det blir som att vattna ogräset med samma tryck som regnvatten. Det är värmen som dödar ogräset, vattnet är bara budbärare, säger han.

Att använda vatten som ogräsbekämpare fungerar bra, även under torra sommarveckor då det råder brandrisk och gasolbrännare inte rekommenderas. – Vi har levererat maskiner till många svenska kommuner och kyrkor eftersom man kan köra maskinen på alla ytor, säger Johan Rud.

Det varma vattnet dödar ogräset ända ner i rötterna. Det enda som inte dör av varmvattnet är barkklädda växter och därför passar det även bra att trimma runt träd.

Sparsam vattenåtgång

Inte behövs det mycket vatten heller, blott en liter vatten för en kvadratmeter mossa eller två liter vatten för en kvadratmeter gräs. Fram på maskinen finns sju munstycken som kan användas individuellt eller alla på samma gång. I Linköping är det entreprenören Thormans som köpt in en maskin. Den kommer att ersätta många slitsamma timmar för personalen. Ingen kommer att bli av med jobbet med anledning av inköpet av maskinen. Det lovar David Thorman, ägare till företaget. De ansvarar för fem av Linköpings sju driftsområden.

– Med maskinen hinner vi mer på en dag, det blir också tryggare i trafiken, säger han och tillägger att man tidigare fått använda två maskiner för att göra jobbet. Thormans har under hösten testkört den nya maskinen och är mycket nöjda med tillskottet till företaget. Enda saken på minussidan är att den drivs med diesel istället för något mer miljövänligt alternativ.

Mer effektivt

– Förhoppningsvis kan även Peab och NCC inse att det är en bra maskin och börja använda den till sina driftsområden, säger Malin Hansander, driftsingenjör för ett av Linköpings kommuns driftsområden.Hon har aldrig sett något liknande och verkar lika häpen som övriga åskådare vid uppvisningen i Prinsessan Estelles Park i Tannefors.

– Det är jättespännande, dessutom billigare och mer effektivt än tidigare metoder, säger hon och tillägger att man kommer att göra en utvärdering om ett år. Hittills verkar alla nöjda.